16-05-10

Nieuws vervormen, waarom?

the-beast-within-compilationVolgend item uit Terzake (12/5/10) is niet vrij van tendentieuze berichtgeving en je kan je terecht afvragen of dat wel toeval is:

http://www.deredactie.be/permalink/1.778798

 

het feest van het ACW levert op de vooravond van Ons Heer Hemelvaart steevast een rake quoot op maar in deze verkiezingstijd wordt het extra interessant. De christelijke vakbond loste vanmorgen al een schot voor de boeg met een oproep om niet te stemmen voor NVA. Daarover zo meteen meer maar eerst vragen we ons af dat ACW wat voor een beest is dat eigenlijk?

(Ook dat laatste is erg tendentieus gezegd...)

Niet stemmen voor NVA zei ACW dus ...( let wel vlgs Terzake ), erg kort door de bocht van TerZake en zéér ongenuanceerd. Cortebeeck was veel genuanceerder en gaf geen negatief stemadvies. Waarom het dan zo voorstellen? Terzake maakte daarmee een opener naar dit item die naar sensatie ruikt en weer meer mensen naar NVA kan drijven, want hoe durft die man....Terwijl Cortebeek NVA niet bij naam noemde, gewoon stelde dat in deze zeer precaire tijd er geen tijd is voor uitsluitend navelstaren naar BHV....

Hier Cortebeeck's volledige redevoering: Toespraak Luc Cortebeeck pdf

Hier een fragment daaruit:

 

Betekent dit dat we niet verontwaardigd mogen zijn over de politieke puinhoop die weeral is aangericht? Integendeel, hier past alleen ingehouden woede en verontwaardiging. Omwille van het onvermogen om elkaar de hand te reiken en oplossingen te vinden, al jarenlang. Omwille van het electorale opportunisme, zonder nog enig oog voor het maatschappelijk belang. En nog het meest omdat we dit konden missen als kiespijn. Omwille van de zware sociaal-economische, ecologische en budgettaire vraagstukken. En omwille van de verontrustende bewegingen op de financiële markten, die de Eurozone op zijn grondvesten deden of doen daveren.

Wat wij zeggen aan de kiezer is: ga zeker stemmen, stem voor partijen die tot oplossingen willen en kunnen komen, zowel voor de staatshervorming als voor de crisis. Stem voor partijen die een sociale agenda hebben. En het is niet omdat Luc Cortebeeck voor gezonde voeding is, dat hij ook iedereen oproept om een appeldieet te volgen. De tijden van het enge stemadvies zijn voorbij en een negatief stemadvies zou bijzonder dom zijn. Dat hebben wij ook niet gedaan in het Standaard-interview, dat hebben de media ervan gemaakt. Maar het is aan de politieke partijen om aan te tonen dat zij oplossingsbereid zijn en een sociale agenda hebben. Dat zou pas eerlijke communicatie zijn van een aantal partijleiders. Maar ik zou alle opiniemakers en alle kiezers toch ook willen oproepen om hun verontwaardiging wat te spreiden. Ik zie heel veel selectieve verontwaardiging over het politieke gebeuren.  Waar is bijvoorbeeld de verontwaardiging gebleven over het financiële gebeuren?

Lees ook volgend artikel uit De Standaard: Stem voor wie compromissen durft te sluiten en De Wereld Morgen.be: luc cortebeeck scherp voor politieke puinhoop.

23:46 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: terzake, acw |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.