10-05-10

Laat mij je databank wijzigen...

We zijn hier in België al gewend aan het steeds opdelen in wij en hen. Hen zijn dan voor de Vlamingen de franstaligen. Hetzelfde gebeurt bij de franstaligen: zij stellen zich tegenover Vlamingen. Een denkwijze die productief werkt (tenminste voor taalpartijen) want de instellingen zijn zo gemaakt zijn dat franstaligen niet op Vlamingen kunnen stemmen en omgekeerd... Vanzelfsprekend willen taalpartijen deze toestand bewaren.

 

De Zweed Hans Rosling heeft het niet over België's communautair gekibbel maar ziet het globaler, stelt een universeel andere manier van denken voor in deze videotoespraak voor TED die je hieronder vindt en wel mét Nederlandse of Franse onderschriften. Alstublieft.

 

 

Website van TED: http://www.ted.com/

TED Amsterdam: http://www.tedxamsterdam.com/category/tedxams-talks/

 

Eventjes een zinnetje herhalen uit deze schitterende redevoering:

Dit is ongeveer wat staat te gebeuren:

We hebben een wereld die niet als verdeeld kan worden beschouwd; We hebben de landen met een hoog inkomen met de VS als koploper. We hebben de opkomende economieën in het midden die een groot deel van de fondsen voor de sanering leveren,(ja dat is een feit, daar komt het geld van zij hebben gespaard de afgelopen 10 jaar) en we hebben de landen met een laag inkomen waar de ondernemers zitten en hier hebben we de landen in oorlog en vernieling zoals Afghanistan, Somalië, delen van Congo, Darfur..

Dat alles hebben we op hetzelfde moment daarom is het zo problematisch te beschrijven wat er gebeurd is in de ontwikkelingslanden, omdat het zo verschillend is wat daar is gebeurd. En dat is waarom ik een iets andere benadering voorstel voor hoe jullie het zouden noemen.

08:15 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.