27-04-10

Alleen partijbelang telt....

De regering valt om een kieskring!

Alsof de mensen daarvan wakker zouden liggen was het niet zo opgeklopt door taalpartijen, zowel Waalse als Vlaamse! Die taalpartijen zijn niet rouwig om de bestaande situatie, integendeel: ze hopen zo weer meer stemmen te kunnen sprokkelen... BHV, hun gouden kip!!! Andere partijen lopen daarin mee...

Sommige politici betreuren intussen dat alle politieke partijen zich gesplitst hebben, zo verloren ze voeling met de politieke familie aan de andere kant van de taalgrens . Willy Claes zei het nog onlangs in Phara : men had beter een socialistische partij gehouden met Waalse en Vlaamse vleugel, De core-business van het socialisme zijn niet de taalperikelen domineren maar l de economische problemen of de werkloosheid, de sociale zekerheid. Gebieden die in deze tijd om aandacht schreeuwen!

 

Partijen lijken nog alleen partijbelangen te overwegen en ernaar te handelen, zelfs de algemene economische en financiële belangen hebben er ook dit keer weer voor moeten wijken. En dat alles om een kieskring die alleen voor een aantal politici belangrijk is maar die aan het dagdagelijkse leven van de modale Belg/Vlaming/ Waal (noem jezelf zoals je wil) niks wijzigt.

 

 

Arm regionaal Vlaanderen dat gelooft dat het meer is als het zich afzondert van de hoofdstad van Europa en van Wallonië. Een Vlaanderen dat zichzelf ophemelt maar waar de werkloosheid enorm toeneemt... Een Vlaanderen met een fascistisch imago in het buitenland (hoe zou dat komen!) wat we niet danken aan franstalig België maar aan de eigen Vlaamse laksheid tegenover extremistische uitingen.

Weg van het overlegmodel, het conflictmodel wordt door extremistische taalpartijen aangewakkerd.

Vorige week zelfs zeer sterk. In het federale parlement een (illegale) actie van het extreem rechtse VB (een eerste verkiezingsstunt tevens goedkope reklame, maar niet bevorderlijk voor de eenheid, ook niet voor die onder de Vlamingen, slechts een beperkt aantal Vlamingen zou zich thuis voelen in een xenofoob, rechts engdenkend lilliputstaatje Vlaanderen.... )

De aanhef van een strofe uit de Vlaamse Leeuw in het federaal parlement brengt ons recht terug naar de tijd van de nationalistische romantiek, een mentaliteit die leidde tot ettelijke nationalistische oorlogen.

De tijd verslindt de steden, geen tronen blijven staan:

De legerbenden sneven, een volk zal nooit vergaan.

De vijand trekt te velde, omringd van doodsgevaar,

Wij lachen met zijn woede, de Vlaamse Leeuw is daar

 

Zij zullen hem niet temmen, zolang een Vlaming leeft,

Zolang de Leeuw kan klauwen, zolang hij tanden heeft.

In 1940-45 vochten Vlamingen en Walen nog samen tegen het nazisme dat toen Duitsland verziekte en over Europa trok... lijkt wel vergeten. De oudsten hebben nog twee wereldoorlogen meegemaakt, jongere generaties geen enkele dankzij de welvaart die een verenigd Europa bracht!

Ongepast lijkt me de manier waarop sommige partijen met wat we gemeenschappelijk hebben in dit land omspringen. Vorige donderdag was er de gespeelde 'coup' van het VB in het parlement, s'Avonds een optocht met tientallen Vlaamse vlaggen en een Belgische vlag die over de straatstenen werd verdergesleept en dan als een versleten dweil bleef liggen. Het trieste is dat dat kon in een optocht waarin parlementariërs meeliepen die dan nog de media toespraken. Niemand van hen die tegen die gang van zaken ( een Belgische vlag als dweil meegesleept...) protesteerde....respect voor symbolen?  En dan verwonderd zijn om ons imago in het buitenland?

 

 

Hoe globaler de wereld, hoe provincialer de Belgische politiek schreef Paul Goossens in zijn jongst column. Terecht. Hij besloot zijn column Schuilen onder de Euro?De Standaard van 25/4/10 met het volgende:

Het is bedenkelijk dat de hoofdrolspelers van het nieuwste BHV-feuilleton op geen enkel moment naar de verontrustende financiële achtergrond van deze crisis verwezen. Alsof het rumoer rond de euro hen compleet ontging en de illusies van 2007 nog altijd pal overeind staan. Dat Olivier Maingain en Bart De Wever in deze ziende blind zijn, kan nauwelijks verwonderen. Ze leven in de wereld van gisteren en politiek bestaan ze slechts dankzij volgehouden communautaire hoogspanning en confrontatie. Voor een bepaalde Vlaamse rechterzijde is dat puur genieten. Dan moet er steevast uit volle borst gezongen worden dat ze hem niet zullen temmen, de fiere Vlaamse leeuw. De internationale pers heeft daar een boodschap aan. Echt verontrustend is dat de nieuwe Europese en financiële orde evenmin op de radar van de politici uit de andere partijen verschijnt. Hoe globaler de wereld, hoe provincialer de Belgische politiek. Dat uitgerekend de wereldburgergeneratie van Alexander De Croo het verantwoord vindt om, middels een regeringscrisis, de deur voor een financiële destabilisatie van het land te openen, is ontluisterend. Hoe kan een slim mens, zo dom zijn?

Verlos ons van dat eindeloos gekibbel langs beide kanten van de taalgrens waardoor niks beweegt. Beide kanten denken telkens: 'we mogen ons niet laten doen, nu zeker niet, geen toegevingen en juist zo blijft alles (jarenlang) muurvast. Zeker wanneer degene die toegeeft afgestraft zal worden.

Volgende droom moet toch ooit werkelijkheid kunnen zijn:

Een aantal partijen zien in dat toegeven een vorm van sterkte is: de sterkte van tot een compromis willen komen, de wil om samen vooruit te gaan, de sterkte van samen te willen leven, een weg die uiteindelijk uitmondt in een vreedzaam Europa. We hebben alle troeven in handen hier in België om een voortrekkersrol te spelen in de eenmaking, waarom gaan wij hier nu juist de reactionaire nationalistische toer op?

En in de veronderstelling dat donderdag a.s. er weer eens eenzijdig 'gestemd' wordt -'als een theaterstuk' dat steeds weer moet worden opgevoerd- bedenk dan deze woorden van Mieke Vogels, nu drie jaar terug:

 

 

 

Jan Renders (ACW) over BHV: De roepers moeten aan de kant

Javaux (Ecolo) over BHV en de val : Woede en ontgoocheling bij Ecolo

 

Dimitri Verhulst over hoe het verder moet:

Er zijn nog andere dingen dan BHV...

 

 

14:33 Gepost door doeterniettoe in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.