27-03-10

Teksten die je aan het denken zetten...

 

Volgende tekst is maatschappelijk belangrijk in Vlaanderen zeker nu er zoveel rond identiteit wordt gesproken en extreme partijen er stemmen mee hopen te ronselen. De tekst vind je online op de site van Sampol: Bekentenis van een Volksverrader

Evenwel is de tekst daar zó klein gedrukt dat je hem hieronder nog eens krijgt als een scribd pdf document dat je fullscreen kan lezen en tevens downloaden.

Thomas Van Linter demythologiseert de hele cult van het Vlaming zijn. We hebben allen meerdere identiteiten. Deugddoende tekst die ons ook eraan herinnert waartoe de hele Blut und Boden vroeger diende en waarnaar hij heeft geleid..

We leven nu in een wereld die alleen al door zijn mobiliteit naar mekaar moet toegroeien (en ja dat geeft groeipijnen), een wereld  waar nationalisme  voorbijgestreefd is (al hebben we nog allen zulke  trekjes in onszelf).   België ligt op een kruispunt van volkeren wat onze positie bijzonder maakt. We zouden daar ook een rijkdom van kunnen maken. 

Het is van de gekke dat men extremistische partijen naloopt die een reactionair 'nationalistisch' programma hebben  terwijl er nood is aan grotere gehelen om de actuele problematiek aan te pakken (klimaat, economie financiën)...

 

Een Volksverrader

Zo besluit Van Linter dit essay:

Hoog tijd dat het volksverraad volgens separatistische lezing groeit en de burgers zich bevrijden van de Vlaams-nationale volksnationalistische ideologische dictatuur. Voor mij vormt het stigma volksverrader, of de typische Vlaams-nationale variant - belgicist - in deze context alvast een geuzennaam. De binnenlandse oorlog die deze groepen voeren tegen hun eigen medeburgers kan niet langer getolereerd worden. Niet in het België van de 21ste eeuw, niet in het Europa van de 21ste eeuw. Daarvoor is de menselijke rijkdom van onze meertalige democratie te groot. Daarvoor waren de lessen van de voorbije eeuwen in Europa te hard.

09:00 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie, vlaanderen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.