23-03-10

Eindelijk geslaagd...maar wordt het electoraal een valkuil ?

Obama's hervorming van de ziekteverzekering is er (na 100 jaar!) eindelijk doorgesluisd en dat is voor hem duidelijk op dit ogenblik een overwinning.

De vrt gaf zowel in haar tv-journaal als in Terzake een degelijk verslag en duiding.

Obama wint historische stemming

Greet Dekeyser over sterke emoties over hervorming ziekteverzekering.

Volgend videofragment toont de verdeeldheid van de Amerikanen rond dit onderwerp:

republikeins verzet tegen de ziektewethervorming.

Hier Terzake over Hoe revolutionair is deze wet?

Hier aanklikken voor het verschil met de Belgische ziekteverzekering.

 

Opmerkelijk dat het zo'n nipte stemming werd. Het kost in een democratie als de Amerikaanse veel moeite om een wet er door te sluizen die toch nuttig zal zijn voor eenieder die zonder werk valt of wiens privéverzekering wordt opgezegd. En dat kan eenieder gebeuren. Een samenleving moet zich zo organiseren dat niet alleen de machtigsten het voor het zeggen hebben maar dat eenieder kansen krijgt. Betalen voor sociale zekerheid en gezondheidszorg is een plicht voor elke humane samenleving. Wat houdt een samenleving in als ze gewoon ieder zijn gang laat gaan, dan heerst de wet van de jungle en is er geen sprake van samen leven.

Als Amerikanen 'Freedom' schreeuwen tot de heesheid volgt, dan beseffen ze niet dat ze misbruikt worden door privéverzekeringen en hun lobby's die een georganiseerde goedwerkende publieke ziekteverzekering vrezen.

De Republikeinen stellen het hele gebeuren voor als een eerste socialistische machtsgreep tegen de 'vrijheid' en hopen stemmen te winnen bij de volgende tussentijdse verkiezingen (november 2010)...

Charles Groenhuyzen's ziet moeilijke tijden opdoemen voor Obama en zijn democraten:

'Republikeinen doen misschien een goede zaak'

 

Politek heeft Obama hier een moedige daad gesteld, en ook al wordt hij misschien voor zijn politiek afgestraft in november, je kan Obama nu meerekenen onder de presidenten die Amerika leefbaarder wil maken ook voor de zwakkeren....

 

11:44 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.