17-03-10

Hoofddoek blijft in de kijker: geen hoofddoekenverbod als regel!

Was ik een moslima ik droeg op dit ogenblik beslist een hoofddoek. De heisa die ontstond n.a.v. enkele wantoestanden is ontspoord in verboden die het doel voorbijschieten. De drager van een hoofddoek kan allerlei bedoelingen hebben met haar outfit (denk aan M-R Morel die er ook ooit een moest dragen om medische redenen), de voorbijganger op straat ziet er misschien andere bedoelingen in. So what? De meisjes in dit filmpje uit Phara ' Bewuste hoofddoekdraagsters' tonen dat ze volwaardig ingeburgerde moslima's zijn die tenvolle respect verdienen. Als vaker allochtonen in het nieuws en programma's zouden verschijnen bij hun gewone bezigheden (of in bezigheden die autochtonen ook niet vreemd zijn bvb shoppen) dan zou het stereotiepe beeld van de allochtoon vlug vallen.

 

Hoofddoeken krijgt in de politiek zoveel aandacht bij sommige extremistische partijen omdat men door een afwijzend standpunt in te nemen kiezers hoopt te winnen Zo is het bvb duidelijk dat Somers in zijn reactie bij Phara hier zich zeer op de vlakte houdt om zeker geen mogelijke kiezers te bruskeren.

Hier de betreffende uitzending daarrond: "Hoofddoeken voor modebewuste moslima's"

 

 

Het enige argument dat me valabel lijkt om het dragen van een hoofddoek in vraag te stellen is als de draagster tot het dragen verplicht is hier in deze Westerse cultuur, doet ze het uit eigen beweging als statement, ook als religieus statement, lijkt dat o.k. Elke culturele subgroep heeft eigen statements via kleding, gebaren, tekentjes e.d.m. Moet toch kunnen!!! Stel dat de politiek zich daar mee bemoeit!

 

Een aantal professoren hebben een zeer zinvol standpunt geformuleerd onlangs in De Standaard:Een hoofddoekenverbod als uitzondering, niet als regel.

Verbijsterend zijn vele reacties op hun standpunt, reacties die het standpunt van de professoren afwijzen maar niet via argumentatie maar via emotionele uitlatingen en schelden! Tja....

Wie wil samenleven moet elkaar leren accepteren, dat vereist goodwill van beide zijden.

Welkom hoofddoek, diversiteit kan een verrijking van een cultuur zijn.

 

10:14 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (1) | Tags: hoofddoek |  Facebook |

Commentaren

Als je, zoals ik in Borgerhout woont, dan kom je onder de indruk van de kracht en de waardigheid van de Islamitische meisjes met hun hoofddoekjes, die perfect Nederlands spreken. Ze zien er mij niet uit als onderdrukte vrouwen. Voor de rest weet ik het niet meer wat te denken over de heisa rond de hoofddoeken: enerzijds heb ik mijn wortels in het Verlichtingsdenken, met de nadruk op de seculiere staat, anderzijds gniffel ik bij de symbolische subversie van de hoofddoek tegen onze platte, vercommercialiseerde en gepornografieerde maatschappij...

Gepost door: Johnsatyricon | 18-03-10

De commentaren zijn gesloten.