16-03-10

Organoponico, de groene revolutie...

Cuba wordt vaak meewarig bekeken maar biedt met zijn organoponico's, landbouwcoöperaties in stedelijk gebied, een bijdrage tot een duurzame oplossing voor het voedingsvraagstuk. Dankzij o.a. de organoponico's kan Cuba voorzien in 90 % van zijn eigen voedingsvoorziening. Doordat deze landbouwcoöperaties in stedelijk gebied liggen bieden ze bovendien aardig wat werkgelegenheid.

 

Mooie uiteenzetting op de Engelse Wikipedia-pagina: organoponicos

 

De organoponico's zijn in Cuba ontstaan van onderuit en zijn ook een succes dankzij de sociale controle die er in Cuba nog sterk is. Vraag blijft of organiponicos levenskansen zouden hebben in stedelijk gebied in meer liberale landen. Daar is de sociale controle vaak weinig of geheel afwezig, heerst een mentaliteit van ieder voor zich... Dat lost men niet op door meer camera's te plaatsen. Dat vereist een terug opbouwen van het sociale weefsel.

 

Het typeert onze samenleving dat wij hier ons amuseren met games of met spelletjes zoals Farmville

Geen bezwaar daartegen, verre van, alleen wel als het ons weghoudt van eigen daadkracht, weghoudt van de problemen die ons voortbestaan bedreigen.

Je kan dit spel als een soort organiponico bekijken met dat verschil dat je geen echte plantjes kweekt, maar virtuele en je dus geen bijdrage levert tot oplossen van het voedselprobleem.

Je computer heeft energie verslonden (Electrabel is tevreden bvb),en je echte voedsel komt intussen met vrachtwagens en vliegtuigen (energie!) uit alle werelddelen.... En je zag dat het goed was, je virtueel tuintje lag er vandaag weer mooi bij.

En ook Electrabel en de grote voedselbedrijven kijken tevreden terug: je (een 'je' die ook op deze blogger slaat) blijft de ideale consument. De machtsorde blijft 'zoals ze moet zijn'.

En over onze ecologische voetstap zwijgen we.

Wir haben es nicht gewusst ?

We hebben allen vuile handen, het is hoog tijd ons gedrag aan te pakken. Niet met een vingertje naar de anderen toe maar door naar onszelf te kijken en ons eigen gedrag bij te sturen.

Akkoord?

 

 

 

15:04 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: farmville, cuba, organoponico |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.