28-01-10

5 jaar bloggen....

Toen doeterniettoe 5 jaar terug dit blogje opstartte met enkele hits per dag verwachtte hij niet dat dit blogje vijf jaar later meer dan een half miljoen hits zou tellen, al hoopte hij wel op een gehoor.

 

Ook al staat hier allerlei, een aantal principes werden aangehouden als leidraad.

Dit blogje wil geen uitdrukking zijn van een sterk ego, van een zich etalerend ik, wel van sterke ideeën. Ideeën kunnen zich doorzetten, mensen zijn na enkele jaren verdwenen en worden vervangen door anderen. Mensen zijn vervangbaar, krachtige ideeën zetten zich door. Ons collectief bewustzijn brengt ons, wieweet, verder.

 

Dit blogje gelooft in het inclusieve denken, niet in een denken dat zich afzet tegen de andere om zijn eigen grote ik, zijn grote gelijk te profileren. Inclusief denken gelooft dat samen denken, los van vastgeroeste meningen, je verder brengt.

Dit blogje wil niet lucratief zijn in de zin dat het zich van geld of appreciatie afhankelijk wil maken. Ideeën die waarde hebben zetten zich door, verspreiden zich. Ideeën moeten in vraag kunnen worden gesteld zodat hun waarde, hun kracht kan worden onderzocht.

 

Het net geeft de mogelijkheid ons collectief bewustzijn te ontwikkelen en er ons als individu in onder te dompelen. Bedenk dat individu niet tegengesteld is aan het collectieve bewustzijn, juist niet. Het individu komt juist ten volle tot bloei in zijn ontplooiing in het collectieve. Individu komt etymologische van individere, onverdeeld, behorend tot het geheel.... het is de hele persoonlijkheidscultus (sedert de Renaissance) die er haast het tegengestelde heeft van gemaakt.

Een individu komt tenvolle tot ontplooiing in een groepsgebeuren. Dat groepsgebeuren wordt met de groei van de bevolking (nu haast 7 miljard, en in 1900 was het slechts 1,5 miljard!!) steeds belangrijker en mag niet verworden tot een systeem van wederzijdse uitbuiting. Een samenleving in functie van het privébezit van het individu, wat het kapitalisme toch uitendelijk beoogt, is ten dode opgeschreven. De economische crisis en nog meer de klimaatverandering, de ecologische crisis (bescherming van het visbestand, pollutie van de zeeën, watertekort e.d.m.) dwingen die 7 miljard mensen tot samenwerken willen ze overleven. Tegelijk maakt de verspreiding van het internet een globale communicatie mogelijk. We hebben geen excuus meer, wij kunnen niet zeggen 'wir haben er nicht gewusst.'

 

De recente globale bankencrisis en de redding van het systeem dankzij de gemeenschap moet elk individu doen beseffen dat we slechts tot ontplooiing komen dankzij de groep, dankzij de gemeenschap, dat daarin ons geluk ligt, en niet in het machtiger worden van de ene ten koste van een ander.

 

Naar een nieuw soort denken. Een algeheel verspreiden van het internet met zijn mogelijkheden kan daartoe helpen. Maar ook daar, zoals in de economie, moet de gemeenschap regulerend werken.

Op weg naar groeiend collectief bewustzijn...

 

 

 

 

 

 

 

09:32 Gepost door doeterniettoe in Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blogbedenkingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.