25-01-10

Media manipuleren ook bij ons...

Neem bvb volgend artikel van onze eigenste gemeenschapszender vrt rond Hugo Chavez:

Chavez haalt zes tv-zenders uit de ether

vrt links ????

 

Enkele citaten uit dit artikel:

 

“De populariteit van de socialistische oud-generaal is de laatste tijd gedaald.

 

Noteer wel dat deze president via democratische verkiezingen aan de macht is gekomen. Men zou evengoed kunnen spreken over ' de populariteit van de democratisch verkozen president is de laatste tijd gedaald”....

 

De bekendste en belangrijkste van de zes zenders is de privézender RCTV die twee jaar geleden geen licentie van Chavez kreeg om uit te zenden via de antenne. De zender besloot toen om op de kabel uit te zenden, maar ook daar is het blijkbaar niet veilig voor de Venezolaanse president. Vorige week voerde de regering een nieuwe regeling door waardoor veel zenders nu verplicht zijn om bepaalde regeringsmededelingen en toespraken van Chavez uit te zenden.

 

In hoeverre mag je media toelaten die een democratisch regime willen onderuit halen? In hoeverre moet je zulke media niet ook verplichten zich te richten naar de democratische regels die uitgevaardigd zijn in het betreffende land? Zoniet plaats je een psychologische bom onder je eigen democratisch verkozen regime.

 

Gisteren hield Chavez een redevoering voor duizenden aanhangers in de hoofdstad Caracas (foto), maar RCTV -die altijd kritisch heeft gestaan tegenover de oud-generaal- weigerde de toespraak uit te zenden, samen met vijf andere zenders. Niet veel later werden de kabelmaatschappijen verplicht de zenders uit de ether te halen. "Ze moeten de wet maar volgen", zei een overheidsfunctionaris.

 

Media worden tegenwoordig vaak ingezet om (ook democratisch verkozen ) regeringen te doen vallen. Zeker als die regering niet de taal der mulktinationals spreekt maar een alternatief wil bieden. Geef voldoende entertainmentprogramma's binnen prime-time en vooral als officiële zenders nieuws uitzenden en je bevolking wordt mak, a-politiek. Hoe kan je dan nog een mondige bevolking hebben? Is het dan zo onterecht dat men regeringsmededlingen op alle zenders wil?

 

 

Volgens de oppositie is het de zoveelste poging van Chavez om de media te muilkorven en te verhinderen dat een negatief van hem en zijn beleid wordt opgehangen. In 2002 werd een poging tot staatsgreep gepleegd tegen Chavez, met de steun van sommige media, aldus de president. De populariteit  van de socialistische oud-generaal is de laatste aan het dalen door de recessie, een hoge inflatie en een reeks stroomstoringen.

 

Men vraagt van regeringszijde gewoon dat de redevoering van de democratisch verkozen president wordt uitgezonden... Dat gebeurt toch ook op de grote zenders in de VS? “In 2002 werd een poging tot staatsgreep gepleegd tegen Chavez, met de steun van sommige media, aldus de president. Alsof alleen de president dat beweert, het wordt in een verdacht daglicht gesteld.

 

Wikipedia over 2002:

 

Op 11 april 2002 organiseerde de oppositie een protestmars om het aftreden van president Hugo Chávez te eisen. Het was het hoogtepunt van een staking annex uitsluiting, die twee dagen eerder was uitgeroepen door de nationale oliemaatschappij PDVSA. Deze protestmars, waaraan volgens de organisatoren bijna 1 miljoen, volgens onafhankelijke journalisten 100 tot 200.000 mensen deelnamen, werd omgeleid in de richting van het presidentiële paleis. Zo'n 15.000 aanhangers van Chávez verzamelden zich echter voor de deuren van het paleis om de regering te verdedigen. Na de confrontatie bij het paleis ontstonden er, aangesticht door sluipschutters, gewelddadigheden tussen de demonstranten en Chávez-aanhangers en de Nationale Garde, met 21 doden en ca. 150 gewonden tot gevolg. Over de aanstichters van deze confrontatie bestaat veel onduidelijkheid. Toen Chávez opdracht gaf om tanks in te zetten om de betoging neer te slaan, verloor hij het vertrouwen van een aantal hoge officieren, die niet konden accepteren dat gewapende troepen tegen de betogers zouden worden gebruikt.[2] Verscheidene uren later werd de president Chávez aangehouden door rebellerende militairen, die hem dwongen om af te treden. Hij werd afgevoerd en meegenomen naar een militaire vliegbasis waar een vliegtuig klaarstond om hem af te voeren. De tijdelijke regering, die de macht de volgende dag overnam, maakte echter ernstige grondwettelijke fouten en verloor daardoor het vertrouwen van verschillende groeperingen, in het bijzonder veel van dezelfde generaals die eerder Chávez' aftreden hadden geëist. Enige tijd later was de interim-president Carmona genoodzaakt af te treden, en werd Chávez opnieuw in het ambt hersteld, dankzij de steun van een grote meerderheid van de bevolking. Zijn aanhangers omsingelden het paleis, waarna de Presidentiële Garde het gebouw overnam. Twee Ierse journalisten maakten van de coup een veel gelauwerde maar ook bekritiseerde documentaire.[3] In hun relaas zouden volgens de Venezolaanse oppositie veel suggestieve beelden gebruikt zijn.[4] Een andere documentaire stelt daarentegen dat de oppositiegetrouwe media de filmbeelden over de omstreden schietpartij hebben gemanipuleerd.[5]

Sindsdien heeft hij zonder uitzondering bij opeenvolgende verkiezingen en referenda klinkende overwinningen behaald en heeft de Venezolaanse oppositie zijn invloed verloren. Wekelijks kunnen burgers rechtstreeks met Hugo Chávez bellen tijdens het tv-programma Aló, Presidente. Tot nu toe werd de persvrijheid onder Chávez vrij goed gerespecteerd. Toch krijgt de president nu toenemende kritiek, onder meer omdat hij de uitzendvergunning van één televisiezender (RCTV), gelieerd aan de oppositie, niet heeft verlengd. Op 27 mei 2007 heeft hij deze zender vervangen door een socialistische door de staat ondersteunde zender (TVES).[6] De verschillende commerciële televisiestations worden op hun beurt op de korrel genomen omdat ze nauwelijks objectieve informatie geven en er niet voor terugdeinzen nieuwsberichten en -beelden te manipuleren.

 

Bekijk de overtuigende film van een Noors team ' The revolution will not be televised” waar je ziet hoe het er in 2002 aan toeging:

 

of kijk hier in 8 deeltjes:

 

Omwille van de objectiviteit hier een filmpje dat RCTV op zijn website heeft gezet als protest tegen Chavez' wijze van handelen...

 

Tegelijk besef wel dat media een nieuwe macht zijn, veruit de grootste binnen een staat, en wie de media in handen heeft bestuurt a.h.w. de staat. Dat zie je zelfs in dit eigenste land waar de gewesten de media in handen hebben en de staat geen echte eigen spreekbuis meer heeft...

Een democratie vereist een mondige bevolking die sterk geïnformeerd blijft rond het reilen en zeilen van de politiek binnen de   staat en niet een die mak gehouden wordt via porno, domme series  en vrijblijvende spelletjes...


07:30 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (2) | Tags: venezuela, chavez, vrt |  Facebook |

Commentaren

Hear, hear Ook op de eigen zenders, zelfs op de 'huizen van vertrouwen' één, Canvas, radio1 enz. hoor je meer en meer 'slordig', al dan niet bewust tendentieuze formuleringen.
Het niveau van de journalisten/journalistiek daalt. Ze beseffen blijkbaar vaak niet meer dat ze door hun woordkeuze dubieuze berichten verspreiden en ze leggen zich blijkbaar kritiekloos neer bij de sterk gekleurde eenheidsworst van de persagentschappen. Regelmatig hoor je zelfs regelrechte onwaarheden. Maar de regen van niet bewezen beweringen die regelmatig worden herhaald, berokkent ook schade: steeds herhaalde vermoedens worden op de duur 'de feiten'.
Keep it up, Sicko.

Gepost door: Sicko | 25-01-10

Naschrift De link naar Youtube was dan weer één van mijn eigen slordigheden. Ze houdt geen rechtstreeks verband met mijn reactie, alhoewel... veel 'waarheden' over de wereldoorlog en Churchill zijn ook eenzijdige prietpraat.

Gepost door: Sicko | 25-01-10

De commentaren zijn gesloten.