13-01-10

Werknemers worden gedumpt, aandelers juichen om stijgende koersen....

Van een biermerk verwacht je tenminste sociaal gedrag....

 

Inbev doet het goed. Aandeelhouders wrijven zich in de handen:

Op 30 december stond nog in het beurscommentaar van D.S. dat Inbev en Suez de Bel20 schragen. “In Brussel was ruim de helft van de Bel20 klim te danken aan ABInbev. De brouwer is al dagen in goeden doen en klom gisteren weer 1,1 procent. (...) Analisten verbazen er zich over dat AB Inbev zo blijft stijgen.

 

En wat doet Inbev: Inbev dumpt weerom enkele honderden werknemers. Werknemers die dan ten laste vallen van vadertje staat zodat aandeelhouders hoge winsten kunnen blijven opstrijken.

Want de markt vereist doorgedreven automatisering zegt men bij Inbev. Denk daar maar bij: machines kunnen niet staken... mensen zijn uiteindelijk een meerkost.

 

 

Zie: http://www.deredactie.be/permalink/1.693232

 

Luc Gijsenberg in bovenstaand fragment: “ Dit is geen bedrijf dat noodlijdend is. Dit is een bedrijf dat heel veel winsten maakt, en we zitten dus in een periode van zwaar economische crisis en we vinden het eigenlijk toch een klein beetje schandalig (BB cursiveert) dat ze in deze periode nog eens driehonderd mensen op straat zetten, puur omwille van de winst. “

 

Zéér zacht uitgedrukt van deze man....

Geld, machines komen voor jobs. Liefst zoveel mogelijk produceren met zo weinig mogelijk mensen. Alleen is dit geen duurzame redenering, mensen moeten geld kunnen verdienen om te kunnen kopen... Mensen die ingeschakeld zijn in de gemeenschap voelen zich nuttig e.d.m.

 

Mensen die niet meer deelnemen aan het arbeidsproces daar dragen firma's achteraf geen verantwoordelijkheid meer voor..

 

Is het wel logisch en sociaal dat een bedrijf in 'goeden doen' mensen kan droppen omwille van meer winst voor de aandeelhouders?

Een sociaal Europa moet zulke toestanden kunnen verbieden, een wetgeving terzake dringt zich op. Een bedrijf heeft een sociale verantwoordelijkheid en moet derhalve ontslagen kunnen verantwoorden. Meer winst kunnen maken is geen moreel verantwoord antwoord.

 

Leven we meer en meer in een ontmenselijkte wereld waar geld en bedrijven regeren.

En de mens ?

Update:

Joelle Milquet stelt de zaak duidelijk in de senaat:

http://www.deredactie.be/permalink/1.695062

 

14:14 Gepost door doeterniettoe in Economie | Permalink | Commentaren (2) | Tags: inbev, werkloosheid |  Facebook |

Commentaren

Tje, hoe lossen we dit probleem op, beste blogbedenkingen. Een werknemer is een mens, maar ook een produktiefactor, die aan zijn baas geld kost, en de produktiekosten opdrijft. at doen we, een planeconomie introduceren en alle grote bedrijven nationaliseren. Neen, ik denk dat dit een doodlopende straat is, een cul-de-sac. Ik denk dat wij als consumenten, di jij en ik, een hand in onze boezem moeten steken. Door altijd maar de laagst mogelijke prijs te willen vragen, tastenwij de welvaart van de mensen in het produktieproces aan. We zouden misschien bereid moeten zijn om hogere prijzen te betalen, als we maar weten dat mensen in de produktiesfeer dan een behoorlijk inomen krijgen, werkzekerheid hebben, etc. Maar het is natuurlijk altijf gemakkelijker om de kapitalisten met de vinger te wijzen, en als consumenten onze handen in onschuld te wasse, alsof we daar allemaal niets mee te maken hebben...

Gepost door: Johnsatricon | 13-01-10

Winst versus ontslagen? Inderdaad johnsatyricon, dit is niet zomaar oplosbaar zeker niet in een systeem dat geen rauw kapitalisme wil zijn. Naar rauw kapitalisme moeten we in Europa zeker niet terug...
.
Een zekere regulering van de multinationals is noodzakelijk om de mens in het geheel nog een plaats te geven. Als het moet komen van de goodwill van de klant in zijn koopgedrag dan gebeurt het gewoon niet. De verleiding van goedkoper zal velen te machtig zijn. Een arbeidswetgeving die welvarende fabrieken verplicht mensen in dienst te houden tot die een nieuwe vaste job hebben, is dat al communisme? Vernietigt dat de marktmechanismen? Nee het maakt dat de winst even minder hoog is. Dat bedrijven de gemeenschap (dus ons allemaal) laat opdraaien voor alle kosten die werkloosheid met zich meebrengt en de aandeelhouders intussen betere koersen kunnen halen.... dat kan dan weer wel... Is dat normaal?

Het gekke is dat er mensen zijn die tegelijk aandeelhouder zijn en arbeider van dezelfde firma en dus met die tegenstelling in zichzelf worden geconfronteerd.

Meer winst voor een bedrijf rechtvaardigt niet ontslag van werknemers.

Gepost door: doeterniettoe | 13-01-10

De commentaren zijn gesloten.