10-01-10

Capitalism a love story?

Meer en meer is het duidelijk dat een economie die geen rekening houdt zowel met de gemeenschap als met het individu in die gemeenschap een moloch is waarin de mens verdwijnt.

Fritz Lang bracht dat reeds duidelijk in beelden tot uiting in zijn Metropolis.

 

De mens herleid tot een product:

 

 

Een Moloch is gecreëerd, die geen rekening houdt met de mens, de mens verslindt:

Ook al ziet de werksituatie er niet uit zoals in deze filmklassieker, het gevoel is gebleven: de mens in functie van het product.

Moore valt het kapitalisme aan in zijn laatste film maar hij staat niet alleen. Ook David_Simon, wintergast dit jaar bij de VPRO, klinkt donker wat de toekomst betreft.  

Interessant is zijn commentaar op een filmfragment uit Kubrick's Paths of Glory waarin door de oversten van Kirk Douglas gevraagd wordt tien van zijn soldaten offeren. De aanval was mislukt en er moesten dus koppen rollen....

 

Hier zéér de moeite : David Simon over dit fragment en de houding tegenover werkkrachten in deze tijd.

 

 

09:30 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (1) | Tags: werk |  Facebook |

Commentaren

Beste Blogbedenkingen, een zeer waardevolle bijdrage. Ik kende niet de film van Fritz Lang. Wat ik uit jouw bijdrage onthoudt is de parallellei tussen oorlog en de kapitalistische economie. De mens als kanonnenvlees versus een produktiefactor di uitgeperst en liefst op straat gegooid kan worden (geëxecuteerd door het vuurpeleton). Ook de bijdrage over de drugsezconomie in Amerika is zeer verhelderedn. Drugs zijn één van de belangrijkste middelen om de overbodig geworden mens klein te houden. Een marokkaan die ik ken zei dat, als de staten echt zouden willen de drugshandel uitroeien, dat allang gebeurd zou zijn, vermits de staat over grote militaire macht beschikt. Maar de drugseconomie levert gewoon teveel economische waarde via advocaterij, politie die zogezegd op zoek is naar drugs. Neen, de staten en criminele drugskartels zijn zodaig met elkaar verweven dat de drugseconomie nooit zal verdijnen. Zie trouwens hoe in Afganistan 90% van de grondstoffen voor heroïne wordt geproduceerd. Tiens? Irak: olie, Afganistan: heroïne. 'Toevallig' is Amerika daar militair binnengevallen. Begint uwen ezuro te vallen?

Gepost door: Johnsatyricon | 10-01-10

De commentaren zijn gesloten.