06-01-10

Tijd kan ontroeren: doe maar gewoon.

Jambers maakte een reportage voor de vrt 'De klas van '80, 3O jaar later ' en die werd in Phara ingeleid.

Phara had twee leerlingen van toen (Raf Verpooten en Christa Simons) maandag ll. in haar uitzending en die stalen de show. Bovendien was bijzonder leerrijk te zien hoe BV's, wat Phara toch is, tegen anderen aankijken. Zie hier dat fragment uit Phara: http://www.deredactie.be/permalink/1.688911

 

Phara en Lieven van Gils over Raf Verpooten: “J'hebt toch wel wat betekent, hier in huis ook, je was een begrip hier in huis, Raf Verpooten, (Raf V relativeert: dat was waarschijnlijk omdat ik een grote was) en wat doe je nu nog? (Raf: nu geniet ik ontzettend van mijn twee dochters die 18 en 16 zijn..) En televisie is gedaan ? (Raf (decisief): ja) Voor goed? (Raf: Ik denk het wel) Buik van vol?

(Nee dat niet...)

Duidelijk is hier een man aan het woord die houdt van televisie maar ook de beperktheid en kleinheid van het wereldje errond heeft ervaren.

Hij geniet duidelijk nog aanzien binnen het wereldje ook bij Phara en Lieven en dan komt duidelijk tot uiting hoe BV's tegen mensen die niet voor het BV-schap gaan aankijken: “ We hebben ook een beeld van u zoveel jaren geleden en, inderdaad, uw verwachtingen van het leven lagen heel wat lager dan die van Raf. Even kijken:

Jambers(1980): Weet u nu al wat u gaat studeren na de middelbare school?

Christa Simons (17j): ik denk euh ofwel onderwijzeres ofwel regentaat, Nederlands geschiedenis maar zeker in de richting van het onderwijs, geen universitaire studies en zeker niet langer dan twee jaar.

Christa Simons (27j): Ik heb een jaar op de normaalschool gezeten, ik was toen niet geslaagd en ik ben toen gestopt en ben toen gaan werken.

Jambers (1980): Waarom zeker niet meer dan twee jaar?

Christa Simons (17j): Omdat ik geen zin heb om nog vier jaar aan een universiteit te zitten en mij dood te blokken. Twee jaar het iets rustiger aan doen en dan gaan werken of zo of gaan doppen, het zal wel zoiets zijn.

Terug in de studio 2010 corrigeert Raf Verpooten, zoals een goed regisseur past, terecht de sfeer waarin men Christa in Phara plaatst:

"Dat waren toen geen lagere ambities hé, ik heb dat toen altijd heel hard bewonderd, dat was ook op die school mensen die zeiden wat ze wilden en ik werd uitgelachen omdat ik ambitieus was (...) het is toch ook geen schande om te kiezen voor een leven zonder univ! (Phara: nee, nee, absoluut niet)"

In streken en tijden waar ambitie en BV-schap grote sier maken is het deugddoend te zien dat de beperktheid  en engdenkendheid van het BV-wereldje nog kan worden blootgelegd.  De wereld hoeft niet verdeeld te worden in zij die het “maken” (de 'meerderen') en de minderen... dat creëert een volledig vertekend beeld van de werkelijkheid. De belangrijkste mensen in mijn buurt zijn zij die wekelijks mijn vuilnis komen halen. Zij maken dat ik nog mooi leven kan, zonder hen kan ik niet. Dat is de werkelijkheid.

 

Gisteren kregen we het eerste deel van de klas van 80 te zien en Jambers schoot ermee in de roos:

Wie de uitzending miste vindt hier de link: http://www.deredactie.be/permalink/1.689711

Hier deel twee: http://www.deredactie.be/permalink/1.690979

Jambers werd geïnspireerd door de Britse reeks van Michael Apted. Over die reeks uitzendingen die mensen volgt van hun geboorte en om de zeven jaar opnieuw filmt hadden we het hier in Blogbedenkingen al ooit (vijf jaar terug): De 7 Up reeks

 

De upseries van Michael Apted is ook verkrijgbaar als dvd-box:

http://firstrunfeatures.com/upseries.html

11:54 Gepost door doeterniettoe in Levensbeschouwing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: michael apted, jambers, de klas van 80, upseries |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.