23-12-09

Een media-kerstwens...

Media kunnen een gemeenschap maken of breken, hier een voorstel.

Het belang van radio en tv-stations kan nauwelijks overschat worden. Politici weten zulks maar al te goed. Het eerste wat men doet bij een omwenteling is het radio of tv-station bezetten en lamleggen en dan van daaruit beginnen uitzenden.

Het lijkt wel dat eenzelfde fenomeen zich hier in België, weliswaar geruisloos, heeft voorgedaan. Het resultaat is evenwel hetzelfde. Men heeft dit minuscule landje steeds verder opgedeeld volgens taal zodat wat we allemaal gemeenschappelijk hebben buiten taal niet aan bod kan komen. Alle politieke partijen (behalve het communistische PvdA) zijn opgedeeld volgens taalgebied. Zelfs SPA en PS, Groen en Ecolo... politieke partijen die juist mensen niet wil opdelen volgens afkomst of culturele verschillen. Partijen die opkomen voor gelijkheid en broederlijkheid.

Het krasse is je moet hier in Vlaanderen of Wallonië haast beginnen denken dat de taal die je spreekt het belangrijkste is. Taal wordt niet drager van inhoud,maar wordt de inhoud van het debat zelf!! Hier niet: arbeiders aller landen verenig u, maar: Vlamingen overal verenig je. Eenzelfde retoriek krijg je bij Franstalige media.

Die gang van zaken is inherent aan onze politiek opdeling. Onze media profileren zich uitsluitend in de taal van het eigen volk (Vlamingen -Walen) en halen daar ook hun gelden. Er is een minister van media in de Vlaamse regering en er is er een in de Franstalige regering, maar er is er geen in de federale regering. Wiens brood men eet diens woord men spreekt...

Het kan ook anders. Arte toont aan dat twee verschillende culturen (de Franstalige en Duitstalige) een gemeenschappelijke zender kunnen oprichten en uitbouwen.

De Chinese televisie heeft een televisiekanaal in het Engels en een in het Frans, beide geven ook Chinese taallessen; Rusland heeft een Engelstalige zender, Japan, Iran, Z-Korea ook...

Het gekke is dat dit land met zijn drie talen, een culturele schatkamer dus, die rijkdom mediaal haast niet verzilvert. Geen taalcursussen op de Vlaamse of Franstalige omroep en dat terwijl men toch inburgering verlangt en ettelijke cursussen daarvoor inricht.

Volgend idee kan tegen haast geen meerkost worden verwezenlijkt en zo zou je verzilveren wat juist de waarde van dit land kan zijn: zijn interculturaliteit. België is uniek door zijn ligging, lijkt me dus best daar gebruik van te maken.

Voorstel en poll:

Waarom geen TV-kanaal oprichten dat het beste van onze drie culturele gemeenschappen samenbrengt en die programma's ondertitelt in de andere landstalen.

We zijn de hoofdstad van Europa we zouden er ons dan ook best naar gedragen.

 

TV Brussel geeft al een mooi voorbeeld hoe het kan. Via Teletekst ondertitelt het zijn programma's :  ondertiteling voor doven : 888 (ook handig voor anderstaligen die spelenderwijs Nederlands willen leren: ze roepen de geschreven tekst op ) Franstalige ondertiteling: 889. Subtitling: 887 (voor Engelstaligen)

http://www.tvbrussel.be/kijk-nu-online

Zo maak je van een regionale zender Brussel een internationale ontmoetingsplaats.

 

Wie Explorer gebruikt als browser kan de poll  invullen door naar volgend adres te surfen:   http://www.99polls.com/poll_106025

 

Uiteraard mag eenieder die ook achter deze wens staat dit logje verder verspreiden of de poll op zijn log embedden.

08:15 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: media, politiek, belgie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.