23-11-09

Autochtoon – allochtoon, een racistisch onderscheid ???

 

In Knack stond tijdens de zomermaanden een interessant interview met Willem Schinkel waarin deze twee termen duidt met een racistisch geurtje: het onderscheid allochtoon- autochtoon.

 

Schinkel (Knack nr 28, van 8 juli 2009):

Het onderscheid autochtoon- allochtoon komt voort uit het chtonisch denken. Mensen zijn 'van de grond' of ze zijn het niet. Het bestond bij Plato al. Zo waren er chtonische Atheners en niet-chtonische Atheners. Maar die term gaat niet meer op voor wat men de tweede of derde generatie noemt want die mensen zijn hier geboren, en dus zijn ze evenveel van de grond als u en ik. Alleen in Nederland en Vlaanderen en een aantal Afrikaanse landen, wordt die terminologie gebruikt. Dat zou tot nadenken moeten stemmen. Het is een veel te simpele voorstelling van een complexe realiteit. Je kunt al die verschillende nationaliteiten toch niet zomaar op één hoop gooien? Ik vind het vreemd dat over de beurs en de economie wel in complexe termen mag worden nagedacht, maar dat er over samenleven, wat minstens even moeilijk is, alleen maar in simpele gemeenplaatsen wordt gedacht.”

 

Je zou kunnen stellen dat over allochtoon spreken voor iemand uit de tweede of derde generatie een racistische bijklank heeft, niet van 'ons', niet van onze grond. Ruikt haast naar een nieuwe 'Blut und Boden'...

We gaan naar een veel hybrider model van samenleving, willen of niet.

Je maakt het beste van de samenleving waarin je leeft, je maakt er geen vanuit vastgeroeste ideeën uit het verleden.

 

Schinkel: “ Eigenlijk leven we vandaag al in een [een hybride samenleving (bb)], maar zo wil men er niet over praten. We moeten vooral af van het illusoire idee dat we naar een samenleving kunnen evolueren zonder sociale problemen. We gaan nog altijd te gemakkelijk uit van de maakbaarheid van de samenleving. Je kunt de samenleving natuurlijk beïnvloeden door een beleid te voeren. En natuurlijk moet je zo veel mogelijk ingrijpen op de socio-economische achterstellingen. Maar de problemen zullen niet in een handomdraai opgelost zijn. Het is als varen met een olietanker. En voor de rest zullen we het allemaal moeten uitzitten.

Willem Schinkel over het begrip allochtoon in Zomergasten:

Met dit thema verbonden: Prinses Maxima's ophefmakende (maar intelligente) toespraak waarin ze het over 'dé Nederlandse identiteit' heeft en waarin ze stelt dat die niet bestaat: het is een cliché, de realiteit is breder en gelukkig maar.

Zie: http://cgi.nos.nl/cgi/player/?mpurl=http://download.omroe...

Hier de volledige toespraak van prinses Maxima rond identificatie.

Op deze uiteenzetting van Maxima volgde de dagen daarop luid protest in nationalistische kringen, waarop een persiflage volgde in Koefnoen. Humor is nog het meest doeltreffende middel om de realiteit te benaderen. En Maxima had iets juists gezegd maar had tegelijk een gevoelige snaar geraakt. Ze had iets gezegd wat vastgeroeste Nederlanders eerst niet wilden horen.

07:45 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: allochtoon, autochtoon |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.