19-11-09

Een blogster vanuit Cuba: Yoani Sanchez

YoaniSanchezwithcoffeecupWe spraken hier al ooit over Riverbend's blog Bagdad Burning. Ze deed verslag van het 'gewone' leven in Bagdad de eerste jaren na de invasie van de VS en zijn geallieerden. Zo kon de wereld vernemen hoe het leven van de Irakees grondig werd ontwricht door de 'bevrijding' van Irak. Het meisje moest uiteindelijk met haar familie vluchten en haar blog ligt er nu wat verlaten bij.

 

In Cuba is er ook een blogster die rechtstreeks verslag doet van haar reilen en zeilen in Havanna : Yoani Sanchez. Haar blog generacion y werd internationaal populair nadat Reuter haar vermeldde. Dat had als gevolg dat ze nu niet meer in Cuba zelf kan worden gelezen. Haar blog kan intussen in 17 talen worden gelezen waaronder het Nederlands (gewoon het vlagje van Nederland bovenaan haar blog aanklikken!)

Het gevaar blijft bestaan dat blogs misbruikt worden (of zelfs opgericht worden) door buitenlandse propagandadiensten om hun eigen programma door te duwen. Het is aan de blogger zelf te beslissen in hoeverre deze dat toelaat. Het is aan de lezer dat te doorzien.

 

Zo wordt Yoani Sanchez op haar blog generacion y voorgesteld door haar vriend journalist Reinaldo Escobar:

 

"Hoewel Yoani Sánchez in april 2007 begon met haar weblog Generación Y, het moment dat haar naam vanuit de anonimiteit omhoog schoot naar de populariteit was het jaar 2008. Misschien begon het allemaal net iets eerder, in oktober 2007, toen een correspondent van het nieuwsagentschap Reuters een bericht publiceerde dat door verscheidene kranten over de hele wereld werd overgenomen. Dat wekte de aandacht van The Wall Street Journal, die op 22 december, met een kop op de voorpagina, een volledige pagina wijdde aan deze onbetekenende burger. Vervolgens kwam de Spaanse krant El País op 3 januari van dit jaar met een interview op de achterpagina met als titel de uitspraak: “Het leven is niet ergens anders, het is in een ander Cuba”.

Op 23 en 24 februari, toen Cuba zich opmaakte voor de presidentsverkiezingen, stroomde Havana vol met journalisten van de belangrijkste media ter wereld. Alsof het een Caribisch Mekka betrof, maakten de meesten van hen een bedevaartstocht naar de 14de verdieping van het gebouw waar de blogster woont. Men moest letterlijk in de rij staan voor een onderhoud met haar. The New York Times, Die Zeit, Newsweek, Washington Post, Reporters Without Borders, de Duitse en Spaanse televisie, Al-Jazeera en vele anderen wilden hun eigen achterban kennis laten maken met dit nieuwe fenomeen.

In maart werd het portaal Desdecuba.com, waar onder andere het weblog Generación Y is gevestigd, geblokkeerd door de Cubaanse autoriteiten en sindsdien kan men het weblog niet meer vanuit Cuba benaderen. Dankzij zeer goede vrienden die buiten Cuba wonen is het mogelijk om de blog bij te werken en nu, dankzij andere vrienden, kan het weblog in 12 talen gelezen worden."

 

Vorige week publiceerde ze op haar blog schaduwwezens,. foto's van mensen die haar schaduwen (doet denken aan de film 'Das Leben der Anderen'....).

 

Even opsommen in welke talen je haar Spaanse blog nog kan lezen (dankzij vrienden.) : Engels, Pools, Frans, Duits, Italiaans, Litouws, Japans, Chinees, portugees, Tsjechisch, Bulgaars, Nederlands, Fins, Hongaars, Koreaans, Grieks en Russisch.

 

En hier Yoani Sanchez in een interview voor Al Jazeera English:

 

Omwille van de volledigheid hier een andere Cubaanse blogster Norelis Morales Aguilera. Zij heeft een blog islamiacu  en beweert over Yoani Sanchez in de Marxistische krant Junge Welt  dat ze betwijfelt of Yoani wel een blogster is :Sie ist keine Bloggerin'

Of Norelis die beweert dat Yoani geen blogster is, er zelf wél een is valt dan weer te onderzoeken...

 

08:15 Gepost door doeterniettoe in Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: yoani sanchez, cuba |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.