14-11-09

Ondervinding is de beste leermeester, the proof of the pudding...

PuddingstoneDe betekenis van de Engelse uitdrukking 'the proof of the pudding is in the eating ' is niet ver te zoeken: ondervinding is de beste leermeester. Deze wijsheid gaat op binnen je persoonlijk leven, en tot zover is het makkelijk maar hopelijk leer je ook uit het verleden voor je geboorte, uit onze collectieve voorgeschiedenis. Toegegeven, het is moeilijker omgaan met feiten die de aarde al ooit meegemaakt heeft voor ons ikje haar bewoonde. Maar het zal wel moeten!!!

Door ondervinding moeten we leren. We kunnen nu veel van het verre verleden lezen in steenlagen en ijslagen ( zie vorig logje) en nu blijkt dat de Kimmeridge Kleiformatie waardevolle rotsformaties bevat (puddingsteen uit Hertfordshire). Die  formaties vertellen ons veel over het klimaat zo'n 55 miljoen jaar terug.

Olie ontstond uit de koolstofrijke Kimmeridge klei toen die opwarmde door lagen jonger gesteente onder de bedding van de toen jonge Noordzee. Door poriën en spleten zocht die olie haar weg naar boven en ze lag hoger gevangen tot deze oliereserve werd ontdekt. Door zo snel (in honderd jaar) alle oliereserves aan te spreken hebben we een ongelooflijke hoeveelheid CO² vrij laten komen, een hoeveelheid die er eerder miljoenen jaren over deed om fossiele koolstof te maken....

Met plezier betaalden we de olie-industrie om deze brandstof te mogen gebruiken, hun taak is nu evenwel niet ten einde. Een nieuwe gigantische industrie – gelijk aan die om olie uit de bodem te halen, zowat 80 miljoen vaten per dag - dringt zich op. Die industrie moet nu de koolstof terug in de ondergrond pompen. Het plan begint minder dwaas te lijken als je in overweging neemt dat de olie-industrie veel grotere volumes verwerkt dan die 80 miljoen olievaten per dag. Drie kwart van de productie is geen olie maar 'brine' . Tel je die brine mee dan haalt men 300 miljoen vaten per dag uit de bodem!! Het voorstel zou zijn die 'brine' terug in de ondergrond te pompen, dat zou een aanzienlijke reductie van CO² in de atmosfeer veroorzaken. Alleen al door dat te doen haalt men zowatde Princeton doelstellingen.

CO² terug de bodem inpompen zijn de traditionele oliefirma's niet gewoon door hun (en onze) mentaliteit van hoge risico's en hoge winsten. Dit voorstel vereist een toekomstige dienstenindustrie met een prijs voor elke gestockeerde ton CO². Dit kan verwezenlijkt worden als overgang naar een lage koolstof economie.

 

De folksinger Mike Excell hier met een liedje dat de hele problematiek treffend schetst. Zijn lied verdient een grotere weerklank dan het plaatselijk café: The Woodman pub in Chapmore End.

Alleszins heeft hij mijn hart gewonnen met dit lied dat je wakker schudt. (Een soort fixin' to die rag, voor deze tijd....)

60 million years ago these fields were in the drink

when you one see, you know, it makes you stop and think

The earth really moved then without the aid of men

it ran a grand experiment now we're doing it again...

Cause we're cooking up this planet

though we won't stand the heat

and the proof is in the puddingstone

right beneath our feet.

The planet wasn't pleasant then, the story in the stones

the oceans turned to acid – killed the fish, dissolved the bones.

A hundred thousand years it took to clear this toxic brew;

the climate turns quite nasty when there's too much CO2

And yet we're cooking up the planet

though we won't stand the heat

and the proof is in the puddingstone

right beneath our feet.

It took 300 million years to lay down

all that volume coal

we burned it like there's no tomorrow

with no thought for those who follow

if we won't go carbon neutral

put back what we take out

when those rising seas emerse us

our great grandkids will curse us

all the polar caps are smelting

all the bears are on the run

Benjio could well become an island in the son.

But don't get too exited at these hedonistic wind

we'll sabotage the gulfstream so the sea is too cold to swim

we're really cooking up the planet

though we won't stand the heat

and the proof is in the puddingstone

right beneath our feet.

So take a walk up Ermine Street where Romans used to tread

and father's plows were shattered on that rocky pebble bed

These are signs of seismic changes that echoes from the planet's past

The earth with time repairs itself, mankind it might not last

If we keep cooking up the planet

then we won't stand the heat

and the proof is in the puddingstone

right beneath our feet.

 

 

Tekst grotendeels geînspireerd op een artikel uit Time Online: The Proof in the Puddingstone

 

Maak van dit lied een ecologische hit! het verdient pakken meer bezoekjes dan de  200 de afgelopen 5 maand !!!

 

08:30 Gepost door doeterniettoe in Milieu | Permalink | Commentaren (2) | Tags: puddingstone, milieu, klimaatopwarming, mike excell |  Facebook |

Commentaren

Naar verluidt zouden de ramingen van de oliereserves schromelijk overdreven worden, onder druk van Amerika. Dit om paniek -en prijsstijgingen-te voorkomen, als de mensen zouden weten dat onze koolstofrijke levensstijl niet meer houdbaar is. Maar het is misschien goed als de olieprijs zou stijgen, want dan worden alternatieve energievormen competitiever.

Gepost door: Johnsatyricon | 14-11-09

Blijft steenkool heer en meester? Inderdaad Johnsatyricon, de CO² rijke energiestoffen kunnen best duurder worden. De levensomstandigheden op deze planeet moeten primeren boven economische overwegingen. Relevant is ook dit filmpje over druk in de VS op Obama om de steenkoolproductie juist niet te reduceren... Zie: http://www.deredactie.be/permalink//1.634399

Gepost door: doeterniettoe | 14-11-09

De commentaren zijn gesloten.