11-11-09

Grootste drijfveer bij de 'beschaafde' mens? Geld, niet inzicht.

bird feedingKan men dan wel spreken over een beschaving? Geld (liefst zéér veel) en macht is de drijfveer tot handelen. Individualisme, kapitalisme en vrijheid zijn populaire begrippen want samen geven ze de enkeling de illusie dat hij de mogelijkheid heeft rijk te worden (ook al is dat vaak ten koste van anderen, maar die had dan maar slimmer moeten zijn.).

 

Inzicht daarentegen voert niet tot effectief handelen als er geen geldelijk gewin aan vasthangt. Zonder geldelijk gewin zullen velen niet handelen, waardoor klimaatdoelstellingen niet kunnen worden bereikt. Dat zonnepanelen in België zulk succes zijn ligt grotendeels aan de fiscale voordelen, niet aan het inzicht. Zonder die fiscale voordelen komt men, ondanks het inzicht, niet zo vlug tot plaatsen.

Wie de klimaatverandering succesvol wil aanpakken moet hiermee rekening houden.

Een rigide wetgeving rond de CO² uitstoot is dus vereist wil men iets veranderen. Wie vervuilt moet vervuilingstaks betalen. Liefst voldoende dat het werkt als een incentive. Taks die dan gebruikt kan worden om schone energie te promoten en uit te bouwen.

 

Omwille van de mensheid - dit klinkt pathetisch maar zo is het - mag de ecologische aanpak niet mislukken. Dit is geen thema voor partijen en verkiezingen. Er is geen keuze, de aanpak moet gewoon willen we met ons 6, haast 7 miljard overleven. Het is zelfs geen thema voor aparte staten.

Het klimaatprobleem niet globaal aanpakken zadelt de jongeren van vandaag en hun kinderen op met niet langer in te schatten consequenties. Voor de globale problemen is vanzelfsprekend een globale aanpak nodig.

 

Een wereldregering voor de globale problemen. Kan die er komen? Die is hoognodig maar ondenkbaar als realiteit. Hoe onze kinderen beschermen als we niks van onze individuele vrijheid willen afgeven voor de goede zaak? 

Dit is geen theorie, het is realiteit. Alleen is het moeilijk dat in te zien.


 

08:15 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geld, milieu |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.