13-10-09

Tijden veranderen (of toch niet)?

Volgend gedicht van Heleen Hildering verscheen in 1980. Zijn de tijden intussen grondig veranderd?

 

Huishouden.

 

Deze theedoek scheur ik

bedachtzaam doormidden

Het vaatwerk laat ik

achteloos op de vloer

te pletter vallen

De bak met zeepsop

keer ik rustig om

boven het vloerkleed

 

Met ons nieuwe broodmes

snijd ik zorgvuldig de zitting

van de bank aan repen

De gordijnen bevielen

me al lang niet meer

Uit de keuken komt de geur

van verbrand voedsel

me tegemoet

 

Onze bankafschriften en

rekeningen fikken prima

in de achtertuin

er staat net genoeg wind

De katten hebben op het bed

gescheten en gepist Jezus

bijna de spiegel vergeten

Dag schat hoe was het

 

 

 

Is het gevoel zoals hierboven beschreven nu volledig onbekend bij jongere generaties? Of toch niet helemaal? Technisch zijn we de afgelopen 30 jaar sterk veranderd ( o.a. door de gigantische evolutie in de informatica), maar geldt dat ook onze psyche? Is onze psyche mee geëvolueerd? Is er een psychische verandering door de uitbreiding van de sociale netwerk-mogelijkheden (je gsm, twitter, aka-aki,skype, icq, facebook, edm..)

 

Is de relatie man-vrouw, psychisch, de afgelopen 30 jaar veranderd? Is het beeld dat zowel man als vrouw van zichzelf en van de andere hebben, veranderd de afgelopen 30 jaar? Is de taakverdeling veranderd binnen het gezin en binnen de maatschappij? Is de manier waarop mannen en vrouwen in de maatschappij staan structureel veranderd?

 

Bestaat het glazen plafond was de vraag die Phara aan Kristien Hemmerechts (antw: ja ) en Marike Stellinga (antw: nee) stelde. Dezelfde vraag stelde men ook bij De Pauw en Witteman aan Marike Stellinga maar dan zonder Hemmerechts.

 

 

Kunnen vrouwen vrij kiezen anno 2010? En kunnen mannen dat ook? Of kunnen geen van beide dat, zijn ze speelbal van een consumptie-kapitalisme van steeds meer.

Marike Stellinga's stelling is bevrijdend, tenminste voor hen die ze waar kunnen maken. En zijn er dat nog velen in deze crisistijd?

 

08:45 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marike stellinga, heleen hildering, ffeminisme |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.