03-10-09

Kadhafi hier en daar... een verschil.

 

Kadhafi werd opgevoerd als 'topic' in de veelbekeken show van David Letterman en het is duidelijk dat men hem daar afdoet als niet ernstig, een gevaarlijke gek e.d.m.

 

Kadhafi kwam naar de VN. Hij sprak veel langer dan de conventie wil (90 minuten, de tolk werd tussendoor zelfs vervangen) voor de VN vorige week en gaf zijn politieke kijk op de wereld, een kijk die een zeer lange periode bestreek. Die kijk verdiende meer aandacht en een grondigere analyse dan 'hij gaf een lange redevoering,” en het beeld van het achterover gooien van het handvest van de VN....'

 

Hier kan je zijn volledige uiteenzetting terugvinden in ettelijke deeltjes van 10 minuten:

 

 

 

Al Jazeera bracht een degelijk interview met hem. Het toont een man die intens de wereldpolitiek volgt en juist poogt in te schatten. Hij verzet zich tegen de samenstelling van de huidige veiligheidsraad. Hij roept op de veiligheidsraad niet langer te erkennen. Zoals die nu is is hij waardeloos, dixit Kadhafi, 65 oorlogen vonden sedert zijn ontstaan plaats en de veiligheidsraad heeft die agressie niet kunnen afschrikken....Hij noemt het een ondemocratische instelling. Het is een werkinstrument in de handen van de belangrijkste staatsmachten om hun belangen te dienen. Verder vertelt hij dat hij bvb geen politiek voorbeeldrol voor Libië weggelegd ziet doordat de Lybische bevolking onvoldoende politiek bewust is, te weinig 'awareness'. Kadhafi gelooft niet in een tweestatenoplossing voor Israël wegens de structuur en de verspreiding van de twee volkeren binnen beide gebieden. Ze zijn nu artificiëel gescheiden. Wat de nucleaire wapenwedloop betreft is hij voorstander van een nucleairvrij Midden-Oosten. Er is ook kans op rivaliteit tussen Arabische staten. Nu heeft alleen Israël WMD's en dat schept een gevaarlijke toestand.

 

Dankzij Al Jazeera op het net kan je het interview bekijken:

 

 

 

08:15 Gepost door doeterniettoe in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kadhafi, vn, al jazeera |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.