02-10-09

Europa heeft een grondwet nodig.

Volgend essay uit De Standaard van 25/09 , Europa heeft een grondwet nodig ,legt in de slotparagraaf de sterkte maar tevens ook de moeilijkheid van dit model bloot. We zijn cultureel erg verschillend en ja dat is onze rijkdom. We leven nu in een tijd van interculturaliteit en dat brengt ook de nodige spraakverwarring met zich mee.

 

Diversiteit is rijkdom schrijft Evita Neefs onze diversiteit is een onmetelijke rijkdom voor Europa.

Taal is een toegangspoort voor cultuur en een lingua franca dringt zich op.

Als we elkaars taal niet kennen kunnen we elkaars cultuurproducten niet appreciëren of media niet lezen. Talenkennis moet maar er is ook nood aan een Europese krant, een Europese televisiezender. Het is via media dat je bindt of scheidt. Kijk maar in dit land. Mensen als Frieda Van Wijck of De Borsu tonen dat interesse voor andere culturen ontstaat als die culturen worden 'opgevoerd' . Vlaanderen doet te veel aan navelstaren en ooit (in de 16de eeuw) was intercultureel handelen onze sterkte......

 

We blijven hier pleiten voor een grotere culturele uitwisseling tussen Noord en Zuid. In dit land heeft men zelfs geen tv-taalcursussen in de andere landstalen op televisie. Ongehoord, onbetamelijk. En dan spreekt men over open grenzen terwijl men zich feitelijk cultureel inkapselt !!!.

Zit daar een doelgerichte politiek achter?

 

 

11:31 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: europa, media |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.