30-09-09

Je profiteert mee van het systeem, waarom zwijg je niet?

Het kapitalisme pakt de gewone mens vaak in met het argument je geniet mee van het systeem. En juist die (drog)redenering maakt dat men zwijgt en het systeem laat betijen, want een mens houdt zich vaak liefst aan het bekende. Ook al heeft dat bekende nog juist gedaverd op zijn grondvesten en wordt het nu haast terug 'business as usual'... Zelfs Europa kwam niet tot een eenvormig besluit. Vlug betalen de banken kapitalen terug (door o.a. nieuwe leningen uit te schrijven) zodat ideeën als staatsbanken en dergelijke terug kunnen worden opgeborgen....Men zweert bij privé-initiatief...

.

 

Michael Moore's nieuwste film handelt over het systeem..

Het vorig interview van Michael Moore met Wolf Blitzer (CNN) ging over Sicko en de medische industrie, een heftig interview uit 2007. Wolf Blitzer (WB)en Moore (MM) zagen mekaar pas nu terug n.a.v. Moore's nieuwste film 'Capitalism, a love story'.. Het werd een interessant interview zonder de frustraties van twee jaar terug, toen kapselde CNN zijn 'live' interview in, en manipuleerden het; Moore was woest en reageerde meteen. Nu gebeurt dat niet en Moore kwam en kon hij zijn boodschap kwijt,  werd  op een meer faire manier bejegend.

.

 

Van Part 1 is een deel hieronder vertaald in het Nederland:

 

http://www.youtube.com/watch?v=9HZD1ox_DM0

 

Vertaald fragment (uit Part 1 Wolf Blitzer Michael Moore The Situation Room)

 

WB:je nieuwe film, gaat toch over het kapitalisme, ja?
MM: Ja, goed, hij gaat over een systeem van gelegaliseerde hebzucht dat ze nu het kapitalisme noemen. Ik denk dat kapitalisme lange tijd terug iets anders betekende, maar nu is het een systeem dat echt niet beter is dan een regeling die waarborgt dat de enkelingen aan de top, in dit geval de rijkste een procent in Amerika meer financiële rijkdom hebben dan de onderste 95 procent samen. De rijkste 1 procent van de piramide slagen erin de andere 95 procent te doen denken dat als ze maar hard werken ze ook de top van de piramide kunnen bereiken.. Maar natuurlijk is er slechts ruimte voor een paar mensen op de top van die piramide. Ik denk niet dat als we dit een democratie noemen we mogen toestaan dat de economie anders dan democratisch mag lopen, jij en ik moeten daarin inspraak hebben.
(....)
(MM herformuleert WB) U vraagt: waarom ben je tegen het kapitalisme als het je zo goed gaat?
Is de vraag niet: Michael , je hebt het gemaakt ... Waarom nu niet genieten van het leven, waarom ben je je zorgen aan het maken over al die mensen die de gezondheidszorg en hun baan verliezen en zo ...Je verliest toch niet jouw job !!

Ik vraag me af wanneer er een Wolf Blitzer 200 jaar geleden was, of die het volgende zou vragen aan Thomas Jefferson en John Adams en George Washington: Hey, jullie zijn rijke landeigenaren, jullie profiteren van het systeem van de koning, waar zeur je over? Waarrond draait die opstand? Weet je soms zijn zelfs de mensen die geluk en zegeningen in het leven kregen, die niet moeten worstelen rond zorgen over hun gezondheidszorg of hoe het hier loopt vandaag, morgen of volgende week, soms zijn die mensen bereid grote risico's te lopen en zelf offers te brengen in de hoop dat anderen het ook goed zullen hebben.

WB vraagt wat de reactie van MM zal zijn op de mogelijke beschuldiging dat MM hypocriet is geweest.
MM: Ik moet nu reageren op wat mensen me gaan zeggen in de toekomst? Hoe luidt de beschuldiging?
WB: Kapitalisme. Je wint een hoop geld met dit systeem en nu ga je ertegen tekeer..
MM: Is dit niet ongelooflijk! Dat ik met mijn middelbare schoolopleiding door mijn harde werk en mijn ideeën,het O.K. heb gedaan en ik nog steeds deze dingen wil om mensen te helpen die slechter af zijn dan ik.

Ik volg de religieuze principes waarmee ik was opgegroeid: dat ik zal worden beoordeeld op hoe ik de minsten onder ons heb behandeld.
WB: Je noemt het kapitalisme het kwaad, ja toch?
MM: Ja, dat wat we nu hebben.
WB: Waarmee wil je het vervangen?
MM: Ik wil het vervangen door democratie. Ik wil een economisch systeem dat wordt uitgevoerd volgens democratische beginselen en dat een morele en ethische kern heeft. Ik wil dat u en ik en alle mensen die kijken, inspraak hebben, u zegt oh, maar we kiezen toch vertegenwoordigers, maar u en ik weten hoe dat werkt. Honderden miljoenen dollars per jaar worden besteed aan lobbyen in het congres en u en ik hebben niet zoveel geld uit te geven daarvoor, dus de gemiddelde mens krijgt er niet de dingen te zien die hij had willen zien gebeuren.. Anders zou de 75% die publieke gezondheidszorg wil, nu publieke gezondheidszorg hebben.


 

 

 

 

Michael Moore brengt hier dus een krachtig pleidooi voor solidariteit als grondslag van handelen en niet najagen van eigen geluk ten koste van anderen.

09:00 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ethiek, kapitalisme, michael moore |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.