22-09-09

Denken en omdenken.

The wrong trackWie op een verkeerde trein zit, stapt zo spoedig mogelijk uit en zoekt er een die de juiste richting uitgaat. Nogal vanzelfsprekend en zo zou het ook moeten wat de aarde betreft. Als de aarde een verkeerde richting uitgaat (in casu door ons gedrag) dan zouden we ons gedrag moeten bijsturen, een andere aarde' is er niet.

Dat is nogal vanzelfsprekend, maar zodra het je job of je individueel belang betreft gebeurt dat niet. Dan lijkt men te vergeten dat we allemaal op dezelfde trein zitten, dat we allen verantwoordelijkheid dragen voor dit voertuig: de aarde. Dat we moeten omdenken, een andere richting uitgaan. Dit kleinood in de kosmos beter behandelen.

 

Waakzaamheid is daarom geboden op dit ogenblik voor reklamecampagnes van energiefirma's. Te vaak (altijd?) zijn dat privéfirma's die winst vooropstellen. Zij denken minder aan het welzijn van de aarde, dan aan hun belangen. Overduidelijk is dat in de jongste campagne van het Nucleair Forum die al maandenlang de Belgische pers teistert met paginagrote reclame. Een mooie manier om onrechtstreeks de pers te muilkorven. Nee dit zijn geen steekpenningen, maar het zou de kritische zin van de pers kunnen temperen....

 

Gelukkig staan er in kranten nog opinies. Geert Noels publiceerde onlangs (21/09/09) op de opiniebladzijde in de Standaard Onze economie moet 'vergroenen'.

Daarin stelt hij dat we globaler, milieuvriendelijker moeten kijken, we het hele kostenplaatje moeten zien als we iets aanpakken. Zo moeten de volledige kosten van een product doorberekend worden en dan blijkt vaak milieuvriendelijk produceren niet duurder.

Kernenergie heeft dan wel het voordeel van geen CO2 te produceren maar zadelt de mensheid duizenden jaren op met kernafval. De afbraak van kerncentrales en het eeuwenlang bewaken van het afval is een enorm kostenplaatje waarmee je de toekomst vervuilt. Kernenergie lijkt, als men even verder denkt, veruit de slechtst mogelijke optie, de verkeerde trein.

 

 

De vraag die het Nucleair Forum moet stellen is dan ook : Wat is het kostenplaatje als je niet alleen de aanschaf, maar ook het gebruik en de afvalverwerking van een product in rekening brengt?

De eigenaars van de kerncentrales zijn privéfirma's die niet het volledige kostenplaatje willen dragen.  De winsten die zij uitbetalen aan hun aandeelhouders worden eigenlijk aan de gemeenschap ontstolen. Een gemeenschap die met de afbraakkosten en de afvalstockering blijft zitten,eeuwenlang. Lang dus nadat zal blijken dat de uitgekeerde winst geen winst bleek te zijn!!!

Waarom zijn we niet vroeger uit kernenergie gestapt is eerder de juiste vraag, zeker vanuit de toekomst bekeken.

Een radicaal omdenken is noodzakelijk en het boeiende is: het is mogelijk.

Deze tijd heeft de mogelijkheid een tijdsgewricht te zijn.

 

 

 

 

10:59 Gepost door doeterniettoe in Economie | Permalink | Commentaren (1) | Tags: geert noels, nucleair forum |  Facebook |

Commentaren

Heb een fijne dinsdag. Heb je reed over Heer Jezus jouw maker en schepper gehoord. De mens schrijft zoveel alle respect hiervoor. De mens zoekt uitzichzelf naar oplossingen in dit leven. Alle Heer Jezus kan het denken van de mens vernieuwen.

Gepost door: Patricia | 22-09-09

De commentaren zijn gesloten.