18-09-09

Kan een mens wel vrij stemmen in het Westen, het 'vrije' Westen?

De vraag is acuut. Stemt een mens wel rationeel of is dat een emotioneel gebeuren? Kan het zijn dat je gewoon tegen je eigen belangen in stemt omdat je gewoon meedoet met je vrienden, stemt zoals je vrienden. Kan het zijn dat je voor een bepaalde partij kiest omdat je vindt dat die past bij het imago dat jij je wil aanmeten? En heb je dat imago niet al van jongsbeen af meegekregen?

Het lijkt alsof er niks verandert. Wallonië in de 19de eeuw een sterk geïndustrialiseerd gebied stemde links. Die linkse stempel is gebleven generaties lang tot nu. Vlaanderen stemde hoofdzakelijk rechts en katholiek en ook dat lijkt zich door te zetten, generaties lang.

Je kan je zelfs de vraag stellen of de repressie niet doorspeelt bij velen die nu absoluut de Belgische staat weg willen. En zij die pro-België zijn, zijn dat nakomelingen van weerstanders uit Wereldoorlog een of twee?

 

Er is geen verschil tussen mensen, we zijn hetzelfde, welke huidskleur of voor welke partij we stemmen. Soms stemmen we ontzettend irrationeel, tegen onze eigen belangen in, maar toch doen we het om erbij te willen horen. Makke schapen die zich door slogans, niet door argumentatie laten verleiden.

 

Een mooi voorbeeld nog vorige week bij de tea party march op Washington waar er een optocht kwam tegen Obama's plannen door een grote groep mensen vnl. extreem rechtse republikeinen.

Hun sloganesk ideeëngoed komt samengevat neer op het volgende: De overheid is slecht. Solidariteit schaadt, Ongeremd kapitalisme is een zege. Zij menen dat Obama juist dat belemmert en fulmineren dan ook tegen hem. Hij is een joker, een leugenaar. Ze noemen hem on-Amerikaans, een socialist e.d.m. Let wel socialisme is in hun ogen iets kwaadaardigs waartegen ze zich met alle middelen willen verzetten...

Duidelijk is dat dit land zeer sterk verdeeld is...

Lees ook volgend boeiend artikel uit De Standaard van 14/9:

Het 'vergeten volk' verdedigt waarden VS tegen Barack Obama.

 

Hier een beeld van groeiend verzet tegen Obama, let op de slogans:

 

 

 

 

Haast 50 miljoen Amerikanen kunnen niet genieten van een ziekteverzekering, velen gaan bankroet aan ziekenhuisrekeningen en zie Amerikanen verzetten zich tegen een ziekteverzekering waar ze beter van zouden worden....

 

Joe Wilson riep tijdens Obama's speech in het congres dat Obamaj een leugenaar was. In die situatie zo het staatshoofd individueel toeroepen was tot dan ongezien....

incident op 1'25 minuut:

 

Gek, dat men zich zo keert tegen die hervorming van de ziekteverzekering, maar ook niet verwonderlijk: de kiescampagne van vele politici werd betaald door private verzekeringsfirma's...

Die politici moeten nu dit sociale afbraakwerk doen opdat de privé verzekeringen hun lucratief handeltje kunnen blijven voortzetten.

 

Keith Olberman (groots zoals zo vaak) over het You Lie -incident:

 

 

Jimmy Carter ziet in het massaal protest tegen Obama's plannen verdekt racisme , hij zei: “De neiging tot racisme bestaat nog altijd in ons land en dat komt nu naar voor. Veel blanke mensen denken dat een zwarte man niet in staat is het land te leiden. Dat doet me veel verdriet en baart me zorgen.” Bij lokale bijeenkomsten wordt Obama soms afgeschilderd als een nazi (ook op sommige prenten die men meedroeg op de betoging, zie bovenstaand filmpje). Carter daarover: “Dit heeft niets meer te maken met een serieus debat. Dit zit veel dieper.”

Zie ook die Zeit : Das post-rassistische Zeitalter ist noch fern.

 

 

 

 

Obama ontkent dat er racistische tendenzen zijn, wil er (waarschijnlijk) geen item van maken.

Al ziet Keith Olbermann in kritiek op Obama alom racistische symbolen en allusies opduiken:

 

Ook hier is de parallel met de toestanden hier in Vlaanderen niet ver te zoeken. Zijn de  uitspraken bij sommigen rond de hoofddoek wel uitingen van een democratische bekommernis of is dat een makkelijk middel om xenofobe gevoelens ongeremd te kunnen uiten. Ze zijn dan geen racisme, vermits verpakt in een sausje democratie?

 

08:00 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rechts, obama, vs, xenofobie, racisme, olbermann |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.