14-09-09

Leermethode van vijf voor twaalf: no time to lose !

Harald KrotoDe vier ruiters van de Apocalyps staan al aan de deur...

Klimaatverandering houdt meer in dan je ooit gekregen spaarlamp indraaien, het vereist samen voldoende inspanningen leveren zodat leven mogelijk blijft in de opkomende andere omstandigheden. De realiteit beseffen !!! Dat eist zelfdiscipline iets wat deze soort vaak mist. De ene doet iets niet, waarom zou ik het dan doen! Er moet een groter realiteitsbesef komen, inzicht dat het twaalf uur is en er geen tijd meer te verliezen valt, wil deze soort overleven.

Geen verdere ik-graai cultuur maar samen het beste van onszelf geven om te overleven in deze omstandigheden!!! Bedenk dat een paar jaar terug de president van het rijkste land ter wereld dit gigantische op ons afstormende klimaatprobleem nog ontkende (en wel om economische redenen!!)

Hij begon liever een oorlog met een land dat hem niet bedreigde maar dat veel olie had. Zelfs onze eigen minister-president Kris Peeters zei nog voor kort in Knack 'eerst economie dan ecologie', alsof er tussen de twee te kiezen valt!!!

We hebben de leiders die we verdienen.....

De cruciale vraag; komen we tot besef voor we de vernietiging ingaan? Kunnen we het slechtst mogelijke scenario vermijden? Ons collectief inzetten voor de goede zaak, omdat we willen leven! Omdat status-symbolen ersatz is om je te verstrooien, je leegte te verbergen..

Belangrijk, wezenlijk is het voor mekaar te zorgen, zorgen dat we de nieuwe uitdagingen collectief aankunnen!!!

 

In die optiek moet je de oproep van Nobelprijswinnaar Harald Kroto  lezen in The Times van 27 mei 2009)

Kroto poogt actuele wetenschappelijke kennis op het net te zetten zodat we collectief onszelf kunnen overstijgen!!! Zullen we de mogelijkheden die zich in deze tijd aanbieden gebruiken? Elk naar zijn vermogen? Of doen we voort met onszelf te verrijken ten koste van anderen? Er is geen echte keuze, toch niet als we onze kinderen liefhebben.

oorspronkelijk artikel zie hier in The Times Online

Hier volgt de vertaling:

 

Klimaatverandering: Sir Harold Kroto roept op tot net-opvoeding

 

Bestrijding van de klimaatverandering houdt meer in dan een technologische revolutie vlgs Professor Sir Harold Kroto. Een nieuw tijdperk van wetenschapsonderwijs dringt zich op.

“ Het heeft geen zin in de toekomst op zoek te gaan naar de vier ruiters van de Apocalyps. Ze zijn hier al en de klimaatverandering iser een van, ” vertelt Sir Harold aan The Times. “Er zijn twee manieren om het probleem op te lossen. Een wetenschappelijke ; de andere is de openbare mentaliteit veranderen. ”

Sir Harold, wiens hartstocht voor organische chemie hem geleid heeft tot het ontdekken van “ buckyballs ” (een nieuw soort koolstof) waar hij in 1996 de Nobelprijs voor scheikunde voor kreeg, is van mening dat wetenschap onvoldoende wordt onderwezen wereldwijd, met uitzondering van China en India.

In het Westen worden de in wetenschap afgestudeerden naar beter betaalde banen gelokt en minder studenten komen uit, zegt hij “ Laten we het beste maken van de docenten die wij hebben. ”

Sir Harold, 69, heeft het beste onderwijsmateriaal verzameld en het online beschikbaar gesteld voor docenten wereldwijd. Hoewel zijn collega Nobelprijs winnaars prijken op zijn twee websites ( http://www.vega.org.uk en http://www.geoset.info , deze worden binnenkort samengevoegd) benadrukt hij dat het project geen genieën vereist, maar mensen met passie. “ Dat is wat de revolutie van het internet mogelijk maakt, ” zegt hij “ Er zijn ginds ergens een miljoen mensen met een passie voor een bepaald persoonlijke onderwerp en met de altruistische wens die kennis beschikbaar te maken. Door het ter beschikking stellen op mondiale schaal bestrijk je het hele gebied. ”

Samenwerken met de universiteiten om inhoud beschikbaar te maken, Sir Harold's plan berust op breedband internet dat verafgelegen gemeenschappen kan bereiken. “ Als er een satellietschotel in het dorp is moet het mogelijk zijn internet te brengen bij de leraar, ” zegt hij. “ Onze laatste hoop is onderwijs om het gedrag van de mens te wijzigen ”.

 

08:00 Gepost door doeterniettoe in Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) | Tags: harald kroto |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.