03-09-09

Wie krijgt de winst van de banken ?

Paul De Grauwe, vooraanstaand Belgisch macro-econoom en prof o.a. aan de K.U.L.stelt deze pertinente vraag. Want het antwoord is nu niet meer vanzelfsprekend. De banken kennen nu (even?) betere tijden en willen af van de kosten die de staatswaarborg meebrengt om dan weer zelf de winsten te kunnen opstrijken. De staat gebruikt men dan even als valsscherm als de ramp nabij is en, eens het vertrouwen hersteld, heeft men die liefst niet meer expliciet in de nabijheid. Maar impliciet blijft die dan (zonder de kosten) toch gunstig nawerken. De staat zal wel bijspringen eens de nood weer hoog is.

 

Paul De Grauwe stelt terecht dat de staat (en dus de belastingbetaler) dan moet opdraaien voor alle mogelijke risico's en de bank zelf (en de aandeelhouders) eens de tijd gunstig, met de winsten kan gaan lopen. Het risico laat men dan voor de gemeenschap, de winsten zijn geprivatiseerd !!!

Absoluut onethisch en onverantwoord.....

 

Zijn voorstel, een premie die de grootbanken moeten betalen voor die staatswaarborg, zet hij uiteen in volgend artikel in D.S. van 28 augustus, een tekst die best een ruime verspreiding krijgt:

 

Wie krijgt de winst van de banken?(D.S. 29/8/09)

Ook de vakbonden vinden niet dat de staat alle risico's moet lopen en eens een betere periode de aandeelhouders ongestoord weer winsten kunnen innen. We zijn allen staatsburgers en moeten dan ook voor het collectieve belang opkomen. ABVV stelt crisisbelasting voor banken voor.

 

11:00 Gepost door doeterniettoe in Economie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paul de grauwe, crisis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.