01-09-09

Het journaal van de vrt, buitenlands nieuws bestaat dat daar wel nog?

Wie eentalig Vlaams is moet wel denken dat er haast niks buiten Vlaanderen gebeurt (buiten een aantal branden ) vermits nieuwsuitzendingen op de vrt zich haast uitsluitend op het eigen land concentreren en dan nog meer bepaald op het eigen taalgebied, en dan nog hoofdzakelijk op sport (een spelletje dus, en ook daarin nog een selectie naar de populairste items). Zo is de open beenbreuk van Marcin Wasilewski geschopt door gouden schoen Axel Witsel al twee dagen na mekaar het eerst vermelde punt van het 19 uur journaal, toch het drukst bekeken journaal van Vlaanderen. Die openbeenbreuk wordt nauwkeurig gevolgd (terecht, maar dat is toch geen hoofdpunt van het wereldnieuws, hoort bij het sportnieuws, een basketballer bvb. met open beenbreuk wordt niet vermeld! ) en over dit voorval krijg je dan nog analyses en beschouwingen, nog steeds binnen die eerste 10 minuten van het hoofdjournaal..

 

Mijn voorstel noem voortaan het vrt journaal lokaal nieuws en maak een apart journaal rond het wereldnieuws, liefst met duiding en analyses. Of acht men Vlaanderen niet in staat zulke thema's te verwerken? Vlaanderen heeft geen alternatieven om het wereldnieuws in het Nederlands te ontvangen, en wordt dus erg karig bediend daarrond.

 

Ik weet het, men komt steeds aandraven met de kijkcijfers.En steeds blijkt men de kijker enorm te onderschatten. Onbekend is ongeliefd, uitsluitend de kijker naar de mond praten ( geven, wat men denkt dat hij lust) brengt oersaaie televisie zonder verrassingen. Brengt niks nieuws. De vrt had toch ook een educatieve functie, dat betekent: horizonten openen en niet: wat bekend is leegmelken.

 

Een journaal dat wereldnieuws brengt in het Nederlands dringt zich meer en meer op, nu de vrt niet meer aan die opdracht beantwoordt.

Die verenging naar het lokale is doodjammer voor een land dat (alleen al door zijn unieke ligging) als sterkste troef communicatie en openheid kan hebben.

Waarom dat niet waar maken?

20:53 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrt, journaal |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.