31-08-09

Terug naar school niet overal hetzelfde...

Vertaalde transcriptie van bovenstaand filmpje:

 

Een nieuw begin van een nieuw schooljaar in de Gaza strook.

Voor het derde jaar gaan leerlingen naar school onder een door Israël opgelegde blokkade.

Maar dit jaar verschilt van de vorige ook doordat Gaza zich moet herstellen van de vernietigende oorlog die meer dan 180 leerlingen en leraars doodde en meer dan 300 scholen beschadigde of vernietigde.

Die crisis heeft geleid tot problemen voor de schooladministratie zoals SAMI TOUMAN (schooladministratie):

Het grootste probleem is het tekort aan klaslokalen. Omdat zoveel scholen vernietigd zijn, is er een tekort aan klaslokalen. We hebben een aantal noodlokalen waarin 25 leerlingen kunnen, maar da's zeker onvoldoende.

 

De eerste schooldag zwoegt deze schooleconoom om nieuw ingeschreven leerlingen te kunnen herbergen van wie de school vernietigd is. De noodwoningen zullen weinig impact hebben op de overbevolkte scholen.

Meer dan 80 procent van de staatscholen werken met een beurtsysteem. In scholen zoals deze ontbreekt het aan zuiver water, electriciteit of telefoon. Dat heeft zijn invloed op het leerproces.

Opvoedingsdeskundigen stellen dat de opvoedingsniveau daalt door de regelmatige onderbrekingen van het schooljaar door oorlog en militaire invallen. 80% van de Gaza kinderen zakken bij de gestandaardiseerde proeven, haast 20 % van de studenten lijden aan voedingstekorten. De vernietigingen hebben ook veel leerlingen psychisch schade toegebracht.

Eyad Khosa (middelbare school leerling):

Het is deprimerend naar zulke school te komen. Ik ken deze school al mijn hele leven en vorig jaar zakte ik voor de eerste keer. Veel van mijn vrienden stierven tijdens de oorlog.

Gaza's opvoedingssysteem heeft een grote inhaalbeweging nodig of het loopt de kans om in te storten volgens de overheid. 105 nieuwe scholen alleen al zijn nodig om aan de nood aan klaslokalen te voldoen. Duizende ton cement, glas en staal zijn nodig om beschadigde scholen te herstellen. Niks van dat alles mag Gaza binnen door Israëls' blokkade van het territorium.

Het heeft ook geleid tot een permanent tekort aan kleren, schoolbenodigdheden en educatief materiaal waaronder leerboeken.

Nahed Hameda (zaakvoerder in schoolbenodigdheden):

We hebben geen waren. Alles wat we kochten zit in Israël en ze laten het niet door. Ouders willen hier materiaal voor hun kinderen kopen. We moeten hen zeggen dat we niks hebben.

 

Terwijl de overheid zich zorgen maakt over de implicaties van dit alles voor het komende schooljaar blijft er ook de grote bekommernis wat dit betekent voor de toekomstige generaties Palestijnen en of ze de mogelijkheid zullen krijgen zich ten volle te ontwikkelen en op hun beurt hun gemeenschap en de toekomstige Palestijnse staat.

 

08:16 Gepost door doeterniettoe in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gaza |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.