28-08-09

Thuis' en andere soaps ...

'Thuis' begint volgende maandag aan een nieuw seizoen (na een herhaling op zondag van de laatste aflevering van vorig seizoen) Rust keert terug in huisgezinnen nu vermits onderzoek heeft uitgewezen dat de beste en stabielste relaties die zijn waar men gezamelijk soaps kijkt. Lijkt ook plausibel: samen kijken is een band scheppen, je doet nog iets samen (al is dat samen hetzelfde bekijken)....en de soap kan voldoende (evt. vrijblijvende) gespreksstof achteraf leveren.

Problemen binnenkort in de VS dus, meer precies bij trouwe CBS-kijkers vermits zij hun langstlopende TV-serie opgedoekt zien op 18 september, na 57 jaar !!

Guiding Light begon zijn TV-carrière in 1952 en had er toen al 15 jaar opzitten als radiofeuilleton. De serie leed intussen aan ouderdomsvermoeidheid maar nu met  de eindmeet in zicht is ze weer helemaal terug. Een hype ontstaat rond de serie en nu zelfs worldwide dankzij het net. Men wil in extremis nog kennismaken met Olivia en Natalia,die vroeger mekaar geen licht in de ogen gunden en nu meer en meer voor mekaar beginnen voelen...

Het kan nog mooi worden. Waar gaat dat eindigen?

Mooie insteek voor een nieuwe reeks op CBS tot bvb. 2070 ?

 

CBS kan je via je computer zien op http://tvunetworks.com een webadres dat honderden tv-stations op je pc tovert w.o. CBS met Guiding Light tenminste als je op het juiste ogenblik inschakelt.

Guiding Light op je pc zal je niet lukken via de site van CBS 'Guiding Light'

Die site vertelt je in Europa: the video that you have requested is not available in your region....

Via tvunetworks kan het dus wel, bovendien kan je er ook kijken naar andere tv-stations w.o; tvkultura.ru een Russische kultuurzender, aanrader voor slavistiekstudenten en geïnteresseerden.

 

En op You Tube vind je uiteraard een schat aan fragmenten van “Guiding Light”, zoals deze:

 

Een soap is uitermate geschikt om taboes en moeilijkere liggende thema's maatschappelijk bespreekbaar te maken... Toen Ann verliefd werd op Manon in “Thuis” heeft dat meer gedaan voor de maatschappelijke acceptatie van lesbische relaties dan ettelijke manifestaties of vrouwendagen die vooral een reeds overtuigd publiek aanspreken.

Soaps kunnen een maatschappelijke waarde hebben, kunnen aanzetten tot omdenken of juist versterken van maatschappelijke waarden. Vandaar het belang van goede scenarioschrijvers.

 

 

Wikipedia over soaps: http://nl.wikipedia.org/wiki/Soapserie

Rol en belang van Telenovelas en soaps

Wikipedia over Thuis

En series uit het buitenland moeten niet altijd het Amerikaanse leefmodel propageren. Juist verrijkend zijn series uit andere culturen. Ooit zond de vrt zelfs een knappe Japanse reeks uit. Wanneer die ruimere open blik?

 

09:45 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: thuis, guiding light, soaps |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.