09-08-09

Iran's Presstv verliest geloofwaardigheid door ongenuanceerde standpunten....

PressTVWie een objectief beeld wil vormen van een land kijkt best ook verder dan de de berichtgeving door het land zelf bij de nieuwsfeiten en hun duiding want te vaak zegt men binnen het land gewoon dat wat men officieel wil buitenbrengen en dat is vaak niet de werkelijke situatie maar een interpretatie ervan die de machthebbers (in casu hier de mensen rond Ahmadinejad) goed uitkomt.


Hetzelfde gebeurt ook in Westerse landen. Een kritische stem op de eigen gevoerde politiek is nooit welkom in eigen land...(zelfs binnen taalgemeenschappen, vandaar het pleidooi hier in in Blogbedenkingen voor een ondertiteling van beide nieuwsuitzendingen VRT en RTBf)

 

Je kan best alle media niet op een hoop gooien, Overkoepelende nieuwsmedia bewijzen in dit geval hun nut. Al Jazeera bvb is pan-Arabisch en is daardoor voor de Iran-berichtgeving een nuttige aanvulling, zij zijn niet aan een bepaald regime verbonden (ook al worden zij betaald door de emir van Quatar, die gelukkig een 'verlichte' politiek volgt.)

Presstv is gewoon een Iraanse staatszender bedoeld om het Iraanse staatspropaganda en standpunten in het Westen bekend te maken en als dusdanig heeft hij ook zijn nut bewezen. Te vaak heeft hier in het Westen een gemanipuleerde berichtgeving wat betreft Iran de boventoon gevoerd: Iran behoorde tot de 'as van het kwaad' en daar werden dan bewijzen voor gezocht. Men vertrok van zijn eigen zienswijze en niet vanuit de realitieit van dat ogenblik. Nu na de verkiezingen bewijst Presstv evenwel dat het slechts één zijde van de Iraanse binnenlandse politiek belicht nl. de officiëel gewettigde en de oppositie binnen Iran krijgt er geen forum. Die kan zich amper uiten in Iran. Er lijkt geen Iraanse oppositie te zijn , wat gebeurde na de verkiezing moet zijn ingegeven door buitenlandse infiltranten wat men nu poogt via (spoed)processen hard te maken.

(zie volgend logje)

Presstv geeft het officiële standpunt zonder meer, zonder journalistieke kritische bedenkingen.... Ja, als Presstv de afgelopen jaren enige geloofwaardigheid had kunnen opbouwen in het Westen dan spelen ze die nu zienderogen kwijt...

.

Dat men in Israël en het Westen niet rouwig was om de protesten na de verkiezingen lijkt nogal wiedes maar de VS bvb heeft zich juist zo veel mogelijk afzijdig gehouden juist om het protest binnen Iran zelf een kans te geven. Voldoende Iraniërs willen een andere gang van zaken, al kan het wel zijn dat die nog geen meerderheid vormen.

 

Beter zou Iran in eigen hart kijken en het kan best zijn dat Ahmadinejad ondanks de toch bewezen fraude nog altijd de verkiezing had gewonnen, maar waarom dat niet analyseren en grondig onderzoeken? De wijze waarop de regering en haar spreekbuis Presstv nu de hele zaak aanpakt gaat de eenheid in het eigen land niet herstellen, eerder omgekeerd.

 

Gelukkig is reactie op de berichtgeving van Presstv nog mogelijk (zou men moeilijk plots kunnen afschaffen, schijn is belangrijk) en daar zie je wel een diversificatie van meningen. Al komt de kritiek op de handelswijze van de regering veelal uit het buitenland.

 

Een journalist is ook maar een mens en heeft een gezin en dus graag werkzekerheid. Kritisch staan tegenover recente gebeurtenissen lijkt er niet te kunnen op dit ogenblik. Kon trouwens ook niet in de VS kort na 9/11... Wat de NYTimes trouwens achteraf betreurde met een mea culpa.

Kijk hier naar: presstv live

Hier Presstv over het proces tegen o.a. een Franse docente in Teheran die tijdens de verboden betogingen filmde en een  rapport doorspeelde aan iemand de Franse ambassade, weliswaar geen diplomaat...

http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=102871&sectionid...

 

(meer hierover in een volgend logje)

 

 

 

10:48 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: iran, presstv |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.