06-08-09

Hiroshima 6 augustus 1945, nu 64 jaar later....

Toegegeven het is langer geleden dan Woodstock en 64 jaar is geen rond getal maar het was en zal lichtjaren belangrijker blijven dan welke gebeurtenis ook uit de afgelopen eeuw want het is een mijlpaal: de A-bom maakt de mens verantwoordelijk voor wat er met de aarde verder zal gebeuren. De mens heeft op dit ogenblik de 'capaciteit' de aarde verscheidene malen geheel te verschroeien, er even een 'zon' van te maken, met catastrofale gevolgen voor onze soort, zeg maar voor alle leven op aarde. Dat dwingt ons in een houding van verantwoordelijkheid.

Een krankzinnige uitvinding, die A-bom, die best terug opgeborgen werd, zo dat mogelijk zou zijn... Einstein zag op het eind van z'n leven het catastrofale van die helse uitvinding in en deed er alles aan om dit wapen in handen te geven van een wereldinstantie, en de verspreiding ervan te vermijden...

 

Worden wij wel intelligent? Evolueert de mens psychisch wel?

Nu 64 jaar later hebben vele landen atoomwapens, sommigen zeggen het niet luidop (Israël bvb) maar hebben ze wel (150 kernkoppen!...) Geen wonder dat buurlanden dan waarmee ze op gespannen voet leven zich dan ook nucleair willen ontwikkelen, voorlopig nog voor vredesdoeleinden. Als het Israël ernstig is, vernietigen ze best het eigen kernarsenaal en doen ze pogingen om het Midden-Oosten kernwapenvrij te maken.

Iran is trouwens voorstander van een kernvrij Midden-Oosten. Einstein zou ongetwijfeld dat ook hebben voorgestaan,

 

 

De vraag die Einstein Freud stelde rond de destructieve kracht in de mens is veruit het belangrijkste wat je in deze blog kan lezen. Ik verwijs hier nogmaals naar de drie betreffende logjes:

Einstein vraagt Freud: Gibt es einen Weg, die Menschen vom Verhängnis des Krieges zu befreien?

Is er een weg om de mens van zijn hang naar oorlog te bevrijden?

En Kan de mens zijn conditioneringen overstijgen? Kan hij weerstand bieden aan haatcampagnes en massapsychose?

Hier Freud's antwoord op Einstein's vraag.

 

 

Veel over Hiroshima en de A-Bom vind je in een aantal BB-logjes rond Hiroshima

 

Aanrader kijk hier naar Atomic Cafe

 

08:15 Gepost door doeterniettoe in Levensbeschouwing | Permalink | Commentaren (0) | Tags: hiroshima, atoombom |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.