24-07-09

Zie niet naar woorden, wel naar daden: illegale vestigingen op de West-Bank breiden alsmaar uit.

Illegale Israëlische vestigingen krijgen logistieke hulp en bescherming van de Israëlische overheid. Godsdienst wordt hier misbruikt om extremistische Israëlische visies te consolideren in sinds '67 op Palestijnen veroverd gebied.

 

Israël staat onder toenemende internationale druk om het bouwen van nederzettingen op Palestijns land te stoppen. Maar het gaat niet slechts om nederzettingen. Honderden Israëli's leven op illegale buitenposten op de westelijke oever (West Bank) terwijl de overheid belooft had die te verwijderen. Mike Hanna brengt hier verslag uit over hoe die buitenposten nog aangroeien:

 

 

Vermits sommigen getuigenissen van Al Jazeera English onvoldoende vinden hier een recent verslag vanuit Israël zelf waar niet iedereen meevoelt met de heersende zionistische politiek.

Een verslag van Peace Now de Israëlische ngo, op You Tube gezet door Americans4PeaceNow

(filmpje vertoond op de Israëlische channel2 ) :

 

Lees ook : http://www.vecip.com/default.asp?onderwerp=117

(een Nederlandse site die beide standpunten poogt weer te geven)

 

Chomsky, professor en toch ook een jood, over de nederzettingen:

 

Gabi Sheffer, professor politieke wetenschappen aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem schreef vandaag in een opiniestuk in Haaretz dat een nucleair bewapend Iran geen bedreiging vormt voor Israël.

In het kort is dit haar argumentatie:

  • - Iran wil die wapens verwerven om andere staten die ze bezitten af te schrikken Iran aan te vallen. Als Iran niet wordt aangevallen, zal Iran dat ook niet doen

  • Het is vooral de bedoeling van Iran met haar nucleaire plannen, haar imago op te krikken binnen de moslimlanden.

  • Geen land dat atoomwapens bezit heeft het nog gewaagd ze te gebruiken tegen een ander land zodra andere landen A-wapens bezaten. Het zou een sterke reactie veroorzaken bij andere landen die ook eigen schade zouden vrezen.

Deze professor concludeert in deze joodse krant: een nucleair Iran vormt geen bedreiging.

 

Dat deze professor aan de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem dit in Haaretz kwijt kan is hoopgevend. Ook vanuit Israël komt reactie tegen het rechts extremisme van hun politiek.

Meningen van binnenuit zoals die van Peace Now of Gabi Sheffer moeten worden gehoord en verspreid. Het zijn meningen uit Israël zelf en ze tonen aan dat er genuanceerde stromingen zijn in het eigen land die zich durven uiten.

Zij zijn de enige hoop.

.

08:45 Gepost door doeterniettoe in Conflicten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: israel, palestina, nederzettingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.