21-07-09

De kracht van België: het compromis

De kracht en charme van dit landje ligt in dat het alles heeft in het klein en dus heeft het als karakteristiek: weinig eigens en heel veel compromis. Daarin ligt (of lag?) onze sterkte: compromis kunnen sluiten. Je kan het ook op een andere toon zeggen: België: weinig eigens, veel compromis. Door welke toonzetting wil je je laten (ver)leiden?

De eerste zin gelooft dat uit overleg en vergelijk een sterkte kan uitgaan. Dat solidariteit noodzakelijk is wil je als groep samenleven. De tweede gelooft dat je je eigen richting, verlangens moet doordrukken, gelooft in het niet bijsturen, gelooft in winners en verliezers. Het nationalisme en ethnocentrisme uit de 19de en 20ste eeuw duwde eigen visies door en resulteerde in massa's gruweldaden en ellende voor de tegenpartijen, iets waar uitendelijk niemand beter van werd. Steeds pogen verliezers zich te wreken op het hen aangedaan onrecht. Eens sterk genoeg worden zij weer winners die zich kunnen wreken op het hen aangedaan onrecht. What goes up, must come down... We kunnen zo ad aeternam voortdoen, zullen we dat ook?

Het inclusieve denken heeft die oneindige causaliteitsstroom door en wil die doorbreken en stelt daarom dat je best ook het welzijn van je opponent beoogt en inbouwt in nieuwe visies zodat er een vorm van niet bedreigd welzijn kan ontstaan. Een win-win situatie.

 

België viert op 21 juli zijn nationale feestdag. Een goed gekozen datum voor het landje van het surrealisme: de meeste Belgen zitten juist dan in het buitenland....

België's kracht ligt in solidariteit en compromis en niet in extreem nationalisme. Een Belg is geen nationalist. Ettelijke naties hebben om deze morzel grond in de loop van de geschiedenis gevochten en dat eeuwenlang strijdgewoel heeft de bewoners van deze streken murw gemaakt voor welk nationalisme dan ook.

Belgen vieren nationale feestdagen zonder vlaggezwaai en groots nationalistische optochten. Onze stoeten zijn meer van het Ensortype en onze militaire parades worden zondagtrips voor gepensioneerden... Wij zijn eerder trots op onze afwezigheid van nationalisme, op ons 'internationalisme', ons openstaan naar de wereld. Dat mag niet worden afgebouwd. De ligging van Belgie maakt dat dit gebied een kruispunt was en is van volkeren, een ontmoetingplaats van de Romaanse en Germaanse cultuur. Dat is een verrijking, tenminste als je voor mekaar wil openstaan en er de kanalen bestaan om mekaar beter te leren kennen. Hier wringt het schoentje. Er is geen overkoepelend mediakanaal bvb. Wanneer komen er media die niet uniform Nederlands of uniform Frans zijn? Het is de hoogste tijd voor een gezamelijk kanaal van de verscheidene gemeenschappen!

Hier is al vaak gepleit om meer ondertiteling van de programma's van de andere taalregio's. Waarom worden de nieuwsuitzendingen niet ondertiteld in beide landstalen? Voice over zou moeten worden ontmoedigd, een praktijk waaraan de Rtbf zich dan weer vaak bezondigd.

 

We zijn Vlaming, Brusselaar of Waal, Belg, Europeaan én wereldburger. We hebben allen meerdere identiteiten of we willen of niet. We kunnen ze gebruiken om ons af te scheiden van de andere groepen maar ze kunnen ook dienen om gewoon onze roots te specificeren.

Mekaar beter leren kennen vraagt kanalen, wegen daartoe. De media (ook het internet) spelen daarin een wezenlijke rol. Een Belgische zender die het beste van de drie cultuurgemeenschappen doorstraalt ware meer dan gewenst. BVN (Het beste van Vlaanderen en Nederland) bestaat waarom geen BVB (het beste van Vlaamstalig, Franstalig en Duitstalig België)?. Dat hoeft zelfs niet veel te kosten: bestaande programmatie moet slechts ondertiteld worden en kan worden doorgestraald. Tegelijk zullen de verscheidene landstalen bekender in de oren gaan klinken. En ludieke taallessen is ook meer dan wenselijk. Te gek dat die er nu nog niet zijn, alle inburgeringscursussen ten spijt;

Het is een lacune in het cultuurbeleid van de taalgemeenschappen in België dat een gemeenschappelijk landelijk kanaal er in de 21ste eeuw nog steeds niet is. Een intercultureel kanaal voor een tijd waarin naties meer oplossen en interculturele uitwisseling steeds toeneemt. De taalgemeenschappen in België kennen te weinig de andere cultuurgemeenschappen. Een gemeenschappelijk kanaal creëren is een poort naar meer begrip voor mekaar, naar meer openheid.

Openheid en cultuuruitwisseling, dat wens je dit kleine landje toe.

 

08:18 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (1) | Tags: cultuurbeleid, belgie |  Facebook |

Commentaren

Hey Ik wens je nog een fijne nationale feestdag.

Gepost door: Martin | 21-07-09

De commentaren zijn gesloten.