18-07-09

Wel familie maar geen paniek: griepvirus 1918 meets virus 2009,

Wetenswaardigheden over griepvirus H1N1

 

-Het nieuwe zogenaamde griepvirus van het type H1N1 veroorzaakt meer longschade dan een conventioneel griepvirus. Aan de andere kant reageert het gevoelig op anti-influenza agentia zoals Tamiflu.

-Het volgende feit is fascinerend en toont aan dat elke mens ook een tijdmachine is iets wat we zelf vaak vergeten, maar ons lichaam vergeet dat niet. Zo heeft het nieuwe virus een relatief grote gelijkenis met het pandemische agens uit 1918 - de "Spaanse griep". Dat bleek uit het feit dat het immuunsysteem van mensen die zijn geboren vóór 1920 op het varkensgriepvirus reageerden, terwijl de antistoffen bij de na 1920 geborenen niet op het griepvirus reageerden. De antilichaampjes van de na 1920 geborenen herkenden de verwekker niet.

-Voortaan wil men niet meer spreken van varkensgriep, Amerikaanse griep of Mexicaanse griep. Het zijn discriminerende benamingen. Men wil nu spreken over nieuwe griep. Het is trouwens helemaal niet bewezen dat dit virus van varkens afkomstig is. Bij varkens veroorzaakt dit virus slechts milde symptomen wat de reden kan zijn waarom het zo laat bij varkens werd ontdekt. Het virus bevat materiaal zowel van varkens, vogels als mensen. Er is ook geen geval bekend waarin iemand door een varken met het virus besmet kon worden. Bovendien vreest de varkensteelt een weerslag door zulke benaming.

(bovenstaande gegevens uit Die Zeit H1N1 Erreger befällt die Lunge)

- Er zouden zowat twee pandemieën per eeuw plaatsvinden, al eeuwenlang, interessant filmpje daarrond van de NYTimes:

 

Een recent filmpje van Focusonline (Duits):

Die Zeit over hoe een vaccin werkt

 

Nuttige raad voor elkeen:

Leer anders niezen; in je elleboog (daar geef je geen hand mee...):

 

08:15 Gepost door doeterniettoe in Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) | Tags: griep |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.