17-07-09

Hulde

 

 

Hulde aan de Israëlische soldaten die durven getuigen in Breaking the silence op gevaar af van als disloyaal ten opzichte van het eigen land bekeken te worden.

 

Zij zijn de werkelijke ziel en de werkelijke hoop voor Israël, ook al worden ze op dit ogenblik als verraders bekeken. Zij tonen de weke punten in het beleid een beleid dat alle eigen daden wil goedpraten, dat eigen daden nooit in vraag stelt;

 

Deze soldaten tonen aan dat het Israëlische leger niet moreel hoogstaander is dan gelijk welk ander leger en dat er wandaden tijdens de Gaza oorlog zijn gepleegd. De zgn technische precisie waarmee de acties werden uitgevoerd bestond klaarblijkelijk alleen op papier. Elke inwoner in Gaza was voor de Israëli's een mogelijke vijand en die bleken er vaak op los te schieten en gebruikten Palestijnen als buffer.

 

De strijd die deze eeuw geleverd moet worden is er geen tegen bepaalde volkeren maar de vijand zit in ieder van ons, het is de gemakzucht, het 'laisser aller', het eigen belang, het niet willen nadenken over hoe je een betere maatschappij moet uitbouwen.

 

Wij mensen zijn allen in potentie misdadigers, het is belangrijk dat in te zien. Vaak zijn we dat ook in werkelijkheid. Eens je dat inziet ontstaat de mogelijkheid onze betere kant te ontwikkelen.

Hulde aan de Joodse soldaten die in 'breaking the silence' getuigden. Zij behoren tot de schare die een aantal waarden zoals waardigheid en respect voor mensen belangrijker vinden dan eigenbelang. Zij tonen aan dat medemenselijkheid, menswaardigheid niet eigenschappen zijn van een bepaald volk maar in potentie in elk van ons zitten en dat het moed vergt te getuigen, mens te zijn op elk ogenblik. Vooral op ogenblikken waar de macht toeslaat.

 

Breaking the Silence report on Operation Cast Lead[469KB]

 

 

Eerste sergeant Amir is al 10 jaar reservesoldaat maar zijn ervaringen bij een pantserdienst tijdens de oorlog in Gaza heeft hem zo verward dat hij besloot te spreken

Er waren geen verbintenissen, de enige regel die telde was te schieten

Hij is een van de 25 Israëli soldaten die wil getuigen om de stilte te verbreken.

'Breaking the Silence' een organisatie van Israëli veteranen die rekenschap vragen aan hun militaire overheid. Haast 6 maand nadat de oorlog tegen Gaza eindigde

belichten de getuigenissen mogelijke oorlogsmisdaden waaronder het opzoeken van onschuldige burgers als doelwit.

Ons werd vertelt dat er geen onschuldigen waren. Iedereen was een vijand

Andere soldaten wilden niet voor de camera verschijnen,maar zij gaven een ooggetuigeverslag van 3 Palestijnse burgers die beschoten werden en werden gedood.

Iemand onder hen was een oudere man die werd verdacht een zelfmoordaanslag te beramen maar die slechts een zaklamp droeg. Die oude man gaf zulke schreeuw. Ik zal  het nooit vergeten zolang ik leef. Iedereen schoot en de man schreeuwde. De volgende dag lieten we hem door de snuffelhond onderzoeken. De man had niks bij zich, behalve de toorts in zijn hand,een lang wit hemd en een lange baard.

Sommigen zagen burgers voorhamers gebruiken om verdachte Hamaswoningen in te beuken vooraleer Israeli soldaten hen zouden gebruiken als menselijk schild om de huizen binnen te gaan. In sommige gevallen moest een burger een militair voorgaan terwijl de soldaat zijn geweerkolf op de schouder van de burger plaatste.

Na de oorlog beweerden mensen zoals Rabi Abeth Abo iets gelijkaardigs tegen Al Jazeera waarop het Israëlisch leger nooit reageerde.

De Israëli's waren bang de huizen binnen te gaan daarom zendden ze ons er naartoe om te vertellen dat de mensen die plaats moesten ontruimen.

Ze lieten me gaten in de muren kappen en me als eerste de huizen binnengaan om te controleren in het geval dat ze in een hinderlaag zouden vallen.

Breaking the Silence heeft niet de bedoeling oorlogsmisdaden bloot te leggen maar wel een moreel debat op gang te brengen rond wat ze noemen een bloedende wonde gaza toegebracht.

Dez getuigenissen tonen aan dat Israël het eerste principe van het internationaal oorlogsrecht schond, dat is het onderscheid maken tussen onschuldige burgers en oorlogsstrijders die wel gewettigde doelwitten zijn en onschuldige burgers en hun bezit die dat nooit zijn.

Of dit zal leiden tot beschuldiging van oorlogsmisdaden is onbekend. Maar zeker is dat het vernietigde Israël's lange bewering dat zijn leger het moreelste is van de wereld.

11:15 Gepost door doeterniettoe in Conflicten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gaza |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.