16-07-09

Migratie (endless continuing).

Dit is de recente situatie in Griekenland:

 

Dit is het editoriaal in De Standaard: Onethisch en weerzinwekkend.

Hier de aanklacht van JMDD:Niet Fedasil maar de regering moet voor de rechter staan.

 

DD is alleszins veel genuanceerder dan het Vlaams Belang. Hij breng tenminste een positieve bijdrage in het debat. Hij toont de lacunes in het beleid en zoekt niet de schuld bij degene die ervan gebruik maakt. Dat economische migranten een graantje willen meepikken wie kan hen dat kwalijk nemen?

Dat het Westen zijn sociale zekerheid veilig wil stellen is even begrijpelijk. Maar hoe dit klaren?

Meer en meer ziet men in dat de hele migratieproblematiek een globale aanpak vereist. Een Europese is zelfs nog onvoldoende, een globale dringt zich op.  Een wereldinstelling zoals de VN is voor wereldproblemen het meest geëigend. Maar die VN is te vaak een speelbal van grootmachten.  Wanneer ooit verplichte wereldbelastingen, een globaal engagement dat verder gaat dan woorden of eigenbelang? In de 22ste eeuw?

 

50 jaar geleden kloeg reeds in casu toen nog volksvertegenwoordiger Leo Tindemans in een  causerie aan de KUL aan  dat men onvoldoende van het BNP gaf aan ontwikkelingshulp (zelfs niet 0,75 percent !) en als men dan al gaf dan ging het vooral naar de pensioenen van oud-kolonialen!!.  Nu vijftig jaar later (en Tindemans werd intussen reeds ooit eerste minuster en is dat al jaren af, memoires inclusief) is de situatie niet veranderd. Schone woorden maar waar was het engagement toen dat er best kwam?

(aardig is het citaat dat Koen Meulenare in Knack van Tindemans opneemt voor zijn 'Trofee Louis Tobback':   Tindemans: "Op de vraag of de huidige generatie politici kwaliteit mist, antwoord ik niet omdat ik anders 'ja' zou moeten zeggen" ...

Die  vorige generatie waartoe Leo T toch behoort deed het wat die ontwikkelingsproblematiek betreft ook niet goed in daden, wel in woorden in studentenmiddens....)

 

Soms lijkt het dat politici felle uitspraken doen in milieus waar ze ermee hopen te scoren, maar eens aan de macht genieten ze ervan maar willen ze hun kiezers niet tegen de haren instrijken, want dat brengt hun positie in gevaar...

Een goed politicus tracht niet te bevallen maar treft  beslissingen die nodig zijn. Migratiepolitiek die niet kortzichtig is is electoraal  niet lonend maar strategisch wel broodnodig voor de wereldvrede.

 

Volgend artikel uit Knack toont dat ons aandeel ontwikkelingshulp er procentueel niet op vooruit gaat: Slechte beurt voor budget ontwikkelingshulp

Als ik het maar goed heb.....

 

ellis2

   4 Migranten en hun bezit (1912 )

18:15 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: migratie, asiel |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.