09-07-09

Verhelderend filmpje van Greenpeace rond Electrabel......

 

 

hier het adres van de site: http://www.electrabrol.be/

 

Het gaat niet op dat Electrabel een groen imago creëert van zichzelf en tegelijk er alles aan doet om haar kernenergiepark te behouden en zelfs uit te breiden met als doel meer winst te genereren voor de aandeelhouders. De kerncentrales zijn financieel afgeschreven en tot sluiting is wettelijk besloten. De jaren dat ze verder openblijven en gerund worden door privéfirma's zoals Electrabel betekent extra veel “money in the pocket “ van de aandeelhouders! Geen bezwaar daartegen als de kosten ook door hen gedragen zouden worden maar juist die enorme risicotaks wil men niet dragen!

Daarom het volgende:

Greenpeace wil een risicotaks op kernenergie. Bij een kernramp kan de economische en menselijke schade in de honderden misschien duizenden miljarden euro's lopen. “Producent Electrabel is maar aansprakelijk voor 300 miljoen, zegt Jan Van de Putte van Greenpeace in De Standaard van 24/6 jl.

Door internationale verdragen wordt een deel van de kosten solidair gedragen. Maar het zal altijd maar een fractie zijn van de werkelijke schade. Die zal altijd door de gemeenschap worden gedragen.” Dit niet verzekeren van risico is een vorm van subsidie aan kernenergie, stelt Greenpeace. Zij stellen daarom voor een risicotaks te heffen. De producent van nucleaire stroom zou een heffing moeten ophoesten. Die zou 5eurocent per Kilowattuur bedragen. De overheid moet er dan op toezien dat dit niet aan de consument wordt doorgerekend. De kans op een majeur incident is 1 op 20.000 per reactor, per jaar en hoe ouder de reactor hoe groter de kans. In deze kansberekening wordt dan nog geen rekening gehouden met sabotage of een aanslag. Het is Greenpeace er niet om te doen de heffing, tot 1miljard Euro per jaar -op te sparen tot er een ramp zou gebeuren. De som moet in het Kyoto-fonds worden gestort, waarmee investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie worden betaald. Zo worden kerncentrales overbodig. De taks is dan ook tegelijk een manier om de kernuitstap te versnellen.”

 

Informatie hierrond op een andere site van Greenpeace: http://www.no-nukes-no-sorry.be/

 

09:15 Gepost door doeterniettoe in Milieu | Permalink | Commentaren (0) | Tags: greenpeace, electrabel, kernenergie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.