27-06-09

Blauwtjes moet je kunnen oplopen, maakt van je een goede president....

Ehud Barak, minister van defensie van Israël, gaf toelating voor de bouw van 300 nieuwe huizen in een bestaande joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever (West Bank). Woningen die nu ook door Israël verdedigd zullen worden en door hen bekeken worden als joodse eigendom. Verder zijn zestig woningen in de nederzetting Talmon gelegaliseerd en bouwplannen voor 240 andere woningen zijn goedgekeurd. Door deze acties is duidelijk dat men de vraag van Obama de nederzettingen niet meer uit te breiden naast zich neerlegt. Dat was trouwens al duidelijk en de redevoering van Nethanyahu vorige week toonde gewoon dat Israël gewoon steeds verder gaat met hun sinds lang ingezette kolonialisering. Israël wil steeds doorgaan met de Israëlisering van het hele gebied, of kan je zelfs zeggen zionisering ?

Israël sprak bij monde van Nethanyahu dat een eerste voorwaarde voor hen is dat de Palestijnen de Joodse staat Israël erkennen, wat zou betekenen dat men verwacht dat Palestijnen allen daar welkom zijn als ze zich bekeren tot het jodendom... Hoe kan je verlangen dat Palestijnen de staat Israël erkennen als Israël zich opstelt als een intolerante joodse staat, en niet als een land open voor mensen met verschillende religieuze overtuigingen en van niet joodse oorsprong.

Nethanyahu speelt verder de rol die hij zichzelf al lang heeft toebedeeld, een rol die niet naar een overwinning leidt maar naar een slachtoffer dat het onderspit moet delven: de Palestijnen. Een compromis moet haalbaar zijn, wat Nethanyahu voorstelt is erken onze Joodse staat met jullie Palestijnen in Israël dan als tweedehands burgers, wat niet-joods. Palestijnen mogen, dan ook een staat hebben maar een zonder leger, dat zegt Israël zelf in het bezit van een degelijk modern uitgerust leger en zelfs in het bezit van kernwapens (200? )!!!...

Dit is geen voorstel, dit is een neus zetten naar Obama...

 

Obama loopt hier een blauwtje, maar hij heeft het hier bij het rechte eind. De balans in beide gebieden is al te lang uit evenwicht met alle catastrofale gevolgen vandien.

 

Zelfde in Iran, Obama stelt zich gematigd op ook al verwijt zijn achterban hem dat en wensen ze een krachtiger optreden. Hij en Groot-Brittanië krijgen intussen van de Iraanse overheid de volle laag. Het straatprotest wordt in Iran gezien als door het buitenland aangestoken, alsof het niet uit de daden in het eigen land voortspruit. Gelukkig blijft Obama gematigd en poogt hij de situatie niet te zijnen voordele uit te buiten. Hij beseft ook dat dat maar op korte termijn productief kan zijn. Wat Nethanyahu daarentegen inmiddels wél vinnig doet. Israël wil in het Midden Oosten een leidende kernrol houden en vreest de vreedzame nucleaire uitbouw in Iran. Zij menen dat daar tenslotte kernwapens zullen worden geproduceerd, een bedrijvigheid waarvan Israël zelf op dit ogenblik binnen dat gebied het monopolie heeft. Een monopolie dat allesbehalve wettelijk is vermits Israël nooit heeft toegegeven kernwapens te bezitten maar ze alleszins bezit, zowat 200 kernkoppen. (zie Mordechai Vanunu )

 

Een blauwtje of er meerdere oplopen kan geen kwaad, ook al ben je president. Belangrijk is juist te ageren en niet vanuit grote gevoelens als 'oneer mijn volk aangedaan' , wrok e.d.m.

Tenslotte zal de wereld Israël veroordelen als zij zich zo onverzoenlijk blijven opstellen, en ook al zou Iran de stembusgang als geldig blijven beschouwen, de wereld ziet ook de fraude (op sommige plaatsen bvb. meer dan 100% opkomst!) en ziet ook dat men geen tweede 'eerlijke' stembusgang heeft aangedurfd. Ahmadinejad zou misschien ook met eerlijke verkiezingen hebben gewonnen, maar nu kleeft er een twijfel op de verkiezingsuitslag voor de rest van zijn beleidstermijn....

 

Mooi dat de VS (eindelijk!) een president hebben een democratie waardig.

De Iraanse overheid moet zijn geloofwaardigheid bewijzen, nu afgeven op het buitenland en doen alsof de eigen verkiezingsproblemen en de nasleep, daarvandaan komen is wel erg ongeloofwaardig....

 

09:15 Gepost door doeterniettoe in Conflicten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: iran, obama |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.