23-06-09

Democracy is coming to the U.S.A, het is er niet al...

tekst: http://www.azlyrics.com/lyrics/leonardcohen/democracy.html

 

 

 

Fijn lied van Leonard Cohen dat fijntjes aantoont dat democratie geen toestand is dat één land ten volle bezit maar dat het een proces is dat van binnenuit bereikt moet worden als de wil ertoe bestaat.

Democratie kan groeien. Onder Bush jr. was de VS het spoor bijster, Bush was oorlogszuchtig, kan je moeilijk ontkennen, alleen al uit zijn lichaamstaal kon je aflezen dat hij de oorlog met Irak toen absoluut wou beginnen. Herinner u de beelden hoe gedreven hij die oorlog publiek bekendmaakte!

Democratie was toen ver weg. Bush wou een oorlog met Irak kost wat kost uitlokken. Nog zojuist is een pact tussen Tony Blair en Bush onthuld waarin hij verkenningsvliegtuigen in VN-kleuren plande militair te laten begeleiden boven Irak om aldus een reactie van Saddam uit te lokken, mogelijk zou hij daarop laten schieten, in weerwil van VN-resoluties en zo kon men dan een oorlog te beginnen. Het plan werd niet verder besproken. De leugen van de massavernietigingswapens in Irak, werd het tenslotte.

 

Democratie is nergens verzekerd, moet groeien óók binnen de VS. Met Obama krijgt democratie de mogelijkheid te groeien, lijkt het. Hij kan luisteren, stuurt het land, maar niet roekeloos zoals zijn voorganger deed. Ook nu niet, met Iran: zijn uitspraken rond de jongste verkiezingen zijn opvallend gematigd voor een land dat Iran nog tot voor kort tot de schurkenstaten rekende. De theocratie in Iran weet er zelf niet goed weg mee, hoe kunnen zij nu geloofwaardig overkomen als ze stellen dat het protest in hun eigen land georkestreerd wordt vanuit het buitenland.... Alle buitenlandse journalisten zijn ver het land uitgestuurd, en kijk de bevolking zelf blijft zich roeren...

 

Democratie is een proces waar elk land keurig mee moet omspringen, in elke mens zit ook een dictator en die kan zich altijd gaan roeren. Democratie vereist een geïnformeerd gehoor dat zich niet laat manipuleren en haar eigen daden steeds bekijkt.

Democratie vereist constante waakzaamheid, vooral voor de eigen daden.

 

Verbijsterend om zien is hoe weinig de Iraanse engelstalige staatsnieuwszender PressTV loslaat over het aan gang zijnde protest binnen Iran en welke westerse technieken het regime intussen gebruikt om de webinformatie die van binnen Iran naar het westen gaat te onderscheppen.

Al Jazeera daarentegen roept intussen de Iraniërs op hun informatie via hun website naar hun studio's door te sturen zodat de wereld de beelden krijgt. De islamische wereld is even gedifferentieerd als de andere overtuigingen.

 

 

 

 

08:15 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: iran, leonard cohen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.