20-06-09

Iran, niks gebeurd, terug naar het oude? Kan dat?

Nu Khamenei duidelijk gesproken heeft bij het vrijdaggebed lijkt het alsof protest niet verder gaat worden getolereerd. Hoe het recente straatprotest nu gaat reageren wordt de volgende uren en dagen duidelijk.

(Intussen was er al een zelfmoord(?)bom aan het schrijn van Khomeini ! zie

http://www.youtube.com/watch?v=_SiHLmBvPj8

Technisch wordt protest moeilijk gemaakt (gestoord internet en gsm-verkeer) Al Jazeera zoekt beelden van de ontploffing via internet. Misschien komt er ogenschijnlijk rust, ogenschijnlijk. Maar het bloggen en netwerken zal sterker nazinderen dan ooit tevoren. Iran is geen Afghanistan maar een technisch schitterend uitgebouwde staat....

 

 

Dirk Thieleman geeft mooie analyse over de actuele Iraanse realiteit:

 

http://www.deredactie.be/permalink/1.547232

 

Waarschijnlijk geven de verkiezingen in Iran de plaatselijke realiteit weer: een grote kloof tussen de keuze van studenten, intellectuelen, vernieuwers en de meer traditionelen, de armere groepen.

Bij die laatsten scoort Ahmadinejad.

 

Ali Khamenei had waarschijnlijk een punt toen hij zei dat je moeilijk in een verschil van 11 miljoen stemmen moeilijk een vervalsing kunt zien. Als een miljoen mensen de straat opkomen zijn er in Teheran nog altijd 16 miljoen die thuisblijven....

http://www.deredactie.be/permalink/1.548597

 

fragment uit redevoering van Khamenei:

 

 

Belangrijk zijn de laatste zinnen (4:06 – 4:33) die hier vermeld worden:

11 miljoen stemmen verschil, soms is er een marge van honderdduizend, tweehonderdduizend of een miljoen, maximaal, dan kan je twijfelen rond vervalsing of manipulatie, maar het gaat hier om een verschil van elf miljoen stemmen, hoe kan je dat ?

 

Obama doet verstandig nu hij een opening naar Iran heeft gemaakt zich niet te laten opjutten door de eigen achterban om extreme standpunten te luchten die uiteindelijk het totnutoe geleverde werk makkelijk kunnen dichtgooien. Obama heeft lang Bush en diens roekeloze strategie gezien, hij moet beter weten. Zal hij aan de druk vanuit zijn eigen achterban en die van de republikeinen weerstaan?. Iran zal zelf zijn koers moeten bepalen, democratie komt van onderuit als een volk daarvoor kiest..

 

Ook Al Jazeera werd beperkt in zijn verslaggeving en zond volgend interessant rapport rond Iran.

Het citaat van Robert Fisk staat hieronder vertaald:

Robert Fisk(vertaald):

"Wat ik in de straten hoor is dat ze van Ahmadinejad af willen,ze geloven dat zijn meerderheid fraude is, maar ze zijn niet tegen het regime en men moet voorzichtig zijn want velen beginnen zich te verbeelden dat de Islamitische republiek nu gecontesteerd wordt door 'het volk' . Het volk is, denk ik, vrij gelukkig dat ze een Islamistische republiek hebben, ze willen de Sjah niet terug, ze willen niet geregeerd worden door westerlingen, ze willen niet dat wij hen vertellen wat hen te doen staat."

 

In de reacties vanuit het buitenland zie je vaak afspiegelingen van eigen wensen: Vonk gelooft zelfs dat binnenkort er rode vlaggen in Teheran zullen wapperen, ze zien er gewoon hun eigen droombeelden en niet de theocratie die juist niet in vraag wordt gesteld door de arme bevolking, integendeel juist door hen gesteund wordt.

Beelden uit Iran van vandaag vanuit een kamer gefilmd:

 

Persianiranforever die dit filmpje plaatste schrijft hierbij wanhopig : “This protest its going to be the last protest of Iran. If people lose Ahamdinejad will the be president for another 4 years :( Please iranian people god

 

16:02 Gepost door doeterniettoe in Politiek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: iran, ahmadinejad, moussavi, khamenei |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.