02-06-09

Wat is de waarheid rond de nederzettingen ?

Hoe leid je als klein machtig land de wereldopinie om de tuin ? Je verzorgt je perceptie en je P.R.: je  vernielt ('demonteert') een Joodse nederzetting op de West Bank ... en hoopt dat de pers dát filmt maar niet de rest....

Volgend filmpje toont op indringende wijze de problematiek Israël-Palestina, een problematiek die de wereldpolitiek verziekt en die moet worden aangepakt.

Bush koos ongenuanceerd partij voor Israël, Obama is gelukkig iets minder partijdig en poogt de uitwassen weg te knippen.  De uitwas van de illegale joodse nederzettingen in Palestijns gebied om mee te beginnen.

Na hun 6daagse oorlog in “67 is Israel begonnen met het vestigen van een aantal joodse nederzettingen binnen Palestijns gebied ook in de West Bank. Zowat een half miljoen joden leven daar, gescheiden van de Palestijnen. Dit is in tegenspraak met de conventie van Genève: “The Occupying Power shall not deport or transfer parts of its own civilian population into the territory it occupies.” (Artikel 49 van de vierde Conventie van Genève, 1949 )

Ettelijke VN-resoluties hebben deze toestand al aangeklaagd, het is pas nu dat deze wantoestand meer benadrukt wordt in de Westerse pers. De conventie van Genève klaagt alle nederzettingen binnen bezet gebied aan; Obama waagt dat niet en klaagt alleen de zgn illegale 'buitenposten' aan.

 

Katya Adler, journaliste bij BBC Worldnews maakte een vlijmscherpe analyse daarrond. In haar twee minuten durend filmpje zie je duidelijk hoe Israël een spelletje 'perceptie' speelt. Na het bezoek van premier Nethanyahu trad hij zgz, tegen illegale nederzettingen in de West Bank op... Hi Dit filmpje toont duidelijk dat de Israëlische overheid de publieke opinie poogt te misleiden: ze maken eventjes 6 woningen 'onklaar' en de settlers kunnen nadien terug herbeginnen.... De Palestijnen mogen echter betreffende grond niet bewerken! Israël lijkt te verwachten dat de wereldopinie de redelijkheid van hun kordate optreden in Maoz Ester de betreffende nederzetting, zou inzien....

Hier het inzichtrijke filmpje (al niet meer te zien via BBCnews channel op You Tube, wel nog via hun website)

 

hieronder de Nederlandse vertaling:

 

 

vertaling:

Dit is alles wat overblijft van de woningen van 5 joodse families in deze illegale buitenpost. Je ziet allerlei details uit hun leven: de hoge kinderstoel, keukengerei, boeken en wat overblijft van de keuken.

Als je spreekt met de families, ze zijn hier nog, ze zeggen dat ze helemaal overhoop gehaald zijn.Rond ons beginnen ze de nederzetting weer op te bouwen. Ze zeggen dat de Israeli's hier voordien al 5 keer waren het afgelopen anderhalf jaar. Telkens brachten ze de caravans terug.

Ze zeggen dat ze alle recht hebben hier te zijn en daarom vertrekken ze niet.

Hun huizen worden weer eens heropgebouwd.Israël's rechtse regering staat onder enorme druk van zijn dichtste bondgenoot de VS om alle illegale buitenposten te ontmantelen in de West Bank. Er zijn er meer dan 100.Eerste minister Benjamin Netanyahu kwam juist terug van de VS en dit is wat vandaag gebeurde...

Maar is iets werkelijk veranderd? Als je de buitenposten hier op de West Bank bekijkt...dit is een van de kleinste, 5 families leefden hier in anderen heb je twee tot driehonderd mensen wonen.Tot dusver heeft niemand zulke buitenposten aangedurfd

Wat dit land betreft, de meeste Palestijnen zeggen dat de hele West Bank van hen moet zijn als deel van de toekomstige Palestijnse staat. Zelfs onder de Israëlische wetgeving wordt dit land beschouwd als privé Palestijnse grond. Maar zelfs nu na de vernielingen hebben de Palestijnen niet de toelating van de Israëli's deze grond te bewerken. Als je 't Palestijnen die hier leven vraagt zeggen ze het hoort allemaal bij een spel: Israël vernielt caravans in sommige Israëlische buitenposten en dan komen de 'nederzetters' terug en bouwen alles terug op.

Met dit spelletje zeggen de Palestijnen zijn zij de blijvende verliezers: ze geloven niet dat wat vandaag geschiedt wijst op een veranderde attitude van de Israëlische overheid.
 

Ook inzichtrijk is volgende reportage van CBS:
Watch CBS Videos Online

22:16 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: israel, palestina, nederzettingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.