19-05-09

Tijd verliezen, tijd winnen....

Stilstaan bij het fenomeen tijd, kunnen we wel nog 'tijdig' stilstaan?

 

“De tijd gaat snel gebruik hem wel... “ Een aftandse spreuk die niet uitlegt hoe je tijd moet gebruiken.

“Time is money” is een overduidelijk maar materialistisch antwoord: maak je tijd ten gelde. Een spreuk die past binnen de kapitalistische visie, maar 'geld is ook niet alles....'

 

Het gekke is hoe verder we 'evolueren' hoe minder we de tijd als een vriend zien die ons leven doet, tijd die ons leven mogelijk maakt, tijd die we krijgen, tijd als geschenk.

Het lijkt alsof we steeds meer zelfs binnen de vrije tijd achter de tijd aanhollen.... zoals the White Rabbit in Alice in Wonderland.

Achter de tijd aanhollen is juist van de tijdservaring wegvluchten. De waarde van de tijdsduur niet aandurven zien. Hoevelen verpraten niet hun tijd juist om de tijdsduur niet te moeten ervaren.

 

Twee feiten die inzicht geven tenminste dat was het effect van het volgende bij 'jullie nederige dienaar':

 

Antropologe Helena Norberg-Hodge heeft gedocumenteerd hoe het levenstempo van de traditionele Ladakh samenleving (Tibet) radicaal veranderde door hun contact met de westerse cultuur. Tot de jaren 60 duurde een Ladakh-bruiloft 14 dagen! Na de introductie van arbeidsbesparend gereedschap zoals de Rotovator om het ploegen sneller en gemakkelijker te maken en andere soorten graangewassen en vee zoals koeien is hun levenswijze snel veranderd. In tegenstelling tot de traditionele jak geeft een koe meer melk dan de familie nodig heeft zodat ze van het restant kaas kunnen maken die men dan kan verkopen. Door dit ogenschijnlijk positieve hulpprogramma hebben de Ladakh een nieuwe opvatting van tijd gekregen: als iets waaraan een tekort bestaat. In plaats van meer vrije tijd hebben de rotovators en de koeien juist een vermindering daarvan opgeleverd. De mensen hebben het nu drukker dan ooit tevoren: druk met het vergaren van materiële welstand, en 'tijd besparen'.

Tegenwoordig duurt een Ladakh bruiloft niet eens een hele dag.

 

Ander voorbeeld van nog recentere datum, fragment uit de schitterende film “We feed the World':

(de intro is hier van ned. onderschriften voorzien)

 

de tien deeltjes van de film vind je op You Tube met Engelse onderschriften.

http://www.youtube.com/watch?v=S7evsqO5XNQ

 

19:28 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: voeding, multinationals, tijd |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.