15-05-09

Belgavox , solidariteit, een toekomstgerichte vibe !

logo_belgavox
We zouden nooir op zulke grote schaal met onverwante individuën kunnen samenwerken, als we niet aldus waren voorgeprogrammeerd om 'goed' te zijn voor elkaar. Dat is een vorm van groepsselectie: een evolutionair mechanisme dat voor Darwin de evidentie zelf was en voor vele hedendaagse evolutiebiologen als een ketterij in de oren klinkt. Voor hen is evolutie een kwestie van ego's, individuen die het beste voor zichzelf willen en niet noodzakelijk voor anderen. Toch is solidariteit aanwezig zonder dat je er een wederdienst voor verlangt

 

Sven Van Segbroeck van het A.I. Lab van de VUB toont in Physical Review Letters aan dat solidariteit in de hand wordt gewerkt door diversiteit (veelzijdigheid ) in het gedrag van mensen. Diversiteit werkt sociaal netwerken in de hand. Met het internet is die mogelijkheid enorm toegenomen en zou dus ook de solidariteit tussen mensen moeten verhogen.

De algemene conclusie was dat een samenleving voldoende variatie in gedrag nodig heeft om het hoofd te kunnen bieden aan echte egoïsten.

(bron Knack 2009 nr9)

 

Een concert als dat van Belgavox dat geen nationalisme maar de solidariteit tussen mensen benadrukt, respect voor mekaars cultuur en toenadering beoogt is juist het omgekeerde van starre navelstaarderij. Dit landje is de ontmoetingsplaats van de Germaanse en Romaanse cultuur en dat kan ook als een enorme verrijking worden ervaren. Brussel hoofdstad van Europa!,

 

http://www.belgavoxconcert.be/

Een ander wetenschappelijk feit dat ook verhelderend kan werken: Historici ontdekten dat alle grote rijken in de geschiedenis ontstonden op plaatsen waar belangrijke etnische groepen met elkaar in contact kwamen. Intense conflicten tussen groepen stimuleerden de evolutie van extreem coöpeeratieve gemeenschappen.

 

België als broedplaats moet de moed dus niet verliezen. In haar pluriformiteit, haar verscheidenheid daarin ligt de rijkdom van België en juist die kan beter worden ontgonnen, daarin ligt de sterkte van dit landje en haar mogelijkheden.

 

Wie niet goed Nederlands, Frans of Duits kent hier twee tips:

 

Babbel, een taal leren via het net en skype: http://www.babbel.com/

Op een ludieke manier Frans leren: TV5Monde via de satelliet dagelijks 14u franse speelfilm (met nederlandse, frans en, duitse onderschriften !)

of hier hun franse les: http://www.tv5.org/TV5Site/enseigner-apprendre-francais/a...

 

Waarom leert men in België niet via tv-uitzendingen op de gemeenschapszenders de andere landstalen aan? Wat is daar op tegen?

Kan die mogelijkheid niet worden gecreëerd?

Hebben de gemeenschapszenders geen opvoedende taak?

En is opvoeding, onderwijs van de andere landstalen niet het middel bij uitstek om mensen dichter naar mekaar te brengen?

 

 

 

08:15 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: belgie, multiculturaliteit, belgavox |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.