12-05-09

Varkensgriep, Mexicaanse griep, geen-griep... en Tom Boonen !

tom Boonen

Hier het hoofdpunt van het 19uur joernaal !

 

Het nieuws lijkt meer en meer te werken met eye-catchers en als iets 'gewoon' of dagelijks dreigt te worden verliest het nieuwswaarde, en raakt het uit het oog. Tenzij men het in de belangstelling wil houden, dan wordt het opgeklopt, liefst met een spanningselement;

Een voorbeeld: gisteren haalde (nogmaals ) als eerst punt (zowel in het vrt nieuws als in TerZake, daar zelfs 10 minuten lang!) Tom Boonen het nieuws. Omwille van een derde feit van cocaïne verslaving. Kijkt men hier niet een beetje te veel de wielerliefhebber in de ogen? Wenst die dat zelf wel dat al het overige (en toch belangrijker nieuws op wereldvlak!) achteruitgeschoven wordt.

Wielrennen blijft een spelletje hoe je het draait of keert. Sommigen worden er rijk door (vaak dan nog via valsspelen, maar tja...). Hou sport gescheiden van ernstige thema's! Als Tom in zijn vrije tijd cocaïne neemt dan is dat een zaak voor gerecht en zijn privéleven. Niet voor Jan Publiek om het allemaal uitgesmeerd te krijgen. Ondertussen kunnen de media (vrt-vtm) nog even ruziën  over de exclusiviteitsrechten bij interviews met Tom Boonen. Nieuws dat men maakt genereert dan weer nieuw nieuws. Kan men ook de deontologie even toepassen op de nieuwskeuze? Wat heeft  voldoende nieuwswaarde  en wat hoort beter thuis in de rubriek spelletjes lees 'sport'?  Ingewikkelde nieuwsfeiten schreeuwen om degelijk uiteengezette analyses!

Dit is een pleidooi voor een stricte opdeling: hou sport en idolatrie buiten het politieke nieuwsbulletin. Die hebben sportuitzendingen en 'Rode Lopers'...

Het is niet omdat de nieuwsredacties onderbemand zijn in de zomertijd of omdat 'sport en rechtzaken' het toch steeds doen, dat een nieuwsindeling waar sport het hoofdthema wordt dan opportuun is.

Mexicaase griep bvb liep sterk in het oog tot voor een week, nu het nieuw ervan af is, de griep semantisch geneutraliseerd is voor de vleesindustrie, legt men dit thema liever in de koelkast.

Nochtans: gisteren kwamen er weer 315 nieuwe gevallen bij (volgens het WHO), dát haalt het nieuws niet meer, ik vermoed om de toeristische sector even terwille te zijn. Niemand is gebaat met paniek, maar een zaak plots verzwijgen en weinig aandacht geven is nieuwsvervorming.

Als we maar alles over Tom weten!

Degelijke analyse bij TerZake met aangepaste vragen voor specialisten TerZake ?

 

Map of Latest H1N1 Swine Flu Outbreak Cases and Statistics

10:48 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.