05-05-09

Verstoorde perceptie...

De media zowel die van de ontspanningsindustrie als de zgn 'andere' media lijken steeds meer hetzelfde doel na te streven: de kijker bevallen zodat hij blijft kijken. Krijg je voor het scherm een kijker die (hier in het Westen toch) al helemaal gevormd is door de ontspanningsindustrie dan zoekt die kijker uitsluitend naar nieuwe kicks, waar dan ook.

Kicks zijn onvoldoende, die prikkelen gewoon de zintuigen, beletten na te denken.... een mogelijkheid die we toch ook hebben...

Waarom wordt dat nadenken in de politiek vaak uitsluitend manipulatief gebruikt?

Waarom worden de ettelijke mogelijkheden van de media om op te voeden telkens ondergesneeuwd in zeeën van banaliteit. Weigeren we zelf elk inzicht in de eigen leefsituatie? Of wordt dat inzicht ons door de mediapolitiek ontnomen?

Kwaliteit moet niet verscholen liggen tussen banaliteit, legt men ze naast mekaar lijken ze van dezelfde orde...

De media geven ontzettende mogelijkheden anno 2009.

Punt blijft of we er wel op de gepaste manier gebruik van maken? Kunnen we nog met open blik, zonder bedoeling dus, naar de realiteit kijken?

Hier (dankzij de media, jawel) een beeld van een (vergane ) even vastgelegde  realiteit: Antwerpen begin 1900.

Al dit kan anno 2009 telkens weer zomaar voor je oog tot leven komen. Dat dit kan, kan ons ook tengoede beïnvloeden. Het geeft tijdsbesef, besef van tijdelijkheid en contingentie. Hier een oude postkaart van Antwerpen waar plots 'leven' inschiet:

 

Kunnen wij, mensen van 2009,  ons nog wel inbeelden hoe mensen honderd jaar terug dachten? Een foto die van hen genomen werd was een gebeurtenis! Hun middelen, hun media vormden hen toen evenzeer als wij nu door auto's en de huidige media worden beinvloed.

Kunnen we een wereld zonder computers, zonder tv, zonder vijfdagenwerkweek, zonder rmz, nog wel inbeelden, aanvoelen?

 

Technisch hebben we meer mogelijkheden. Maar psychisch? Zijn we psychisch verstandiger geworden?

Evolueert deze soort wel psychisch?

(Aan dit laatste filmpje is muziek toegevoegd, ook dat is een 'kick', het  belet het  echte zien in de tijd, het belet het onbelemmerd kijken...)

Waakzaamheid geboden dus bij het kijken anno 2009, maar wat een zee aan mogelijkheden!

17:10 Gepost door doeterniettoe in Media | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geschiedenis, antwerpen, lumiere |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.