21-04-09

Piraterij noopt Europa tot inclusief denken.

Ook vanuit economische belangen begint men nu inclusief te denken !!

We hebben het er al ooit over gehad: het is een denken dat er van uitgaat dat mijn welvaart niet ten koste van die van een ander verkregen wordt maar juist kan bloeien als ik ook het welzijn van de ander beoog. ( zie :vroeger logje)

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.5103...

De baggerfederatie vreest dat het probleem van piraterij zich zal uitbreiden naar andere Afrikaanse landen; De Europese commissie moet het probleem bij de wortel aanpakken

Marc Stordiau (European Dredging Association): Wij denken dat alle Afrikaanse kusten op termijn gevaarlijk kunnen worden indien daar wanhoop groeit door een te laag levenspeil en door te weinig economische ontwikkeling daar is echt een economisch humanitaire taak weggelegd voor Europa van enorm belang op termijn, anders is Somalië misschien maar het topje van de ijsberg.

(toegegeven grote druk maar is dit geen alarmoproep vanuit de Euda!!!)

Zie ook: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/buitenland/1.510309

Piraterij vanuit Somalië bekeken, daar zijn de piraten helden!

http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.5090...

Inclusief denken is niet altruïstisch het is gewoon gezond verstand. Hoe kan je ooit blijvende veiligheid creëren als je met je rijkdom langs miljoenen armen voorbijvaart die onder het bestaansminimum leven, vaak geen inkomen en nada sociale zekerheid! Zij moeten wel meedoen aan dit illegale circuit willen ze in leven blijven.

 

Repressie en de bestaande ongelijkheid in stand houden is de slechtste oplossing. Een betere universele aanpak van het probleem (bij de wortels; de schrijnende armoede en het gebrek aan legaal bestuur in delen van Afrika, de zgn 'failed states') én een Europese wetgeving die rekening houdt met de specifieke Afrikaanse commerciële situatie is een dringende noodzaak.

 

Europa mag door zijn 'vrije markt' de bestaande Afrikaanse situatie niet vernietigen. Ontwikkelingshulp vanuit Europa mag niet samengaan met de verplichting vrije marktakkoorden te moeten ondertekenen door Afrikaanse landen die van de hulp willen genieten. Dat is kortzichtig denken die de eigen Afrikaanse markt compleet ondergraaft.

Een Europese Afrikapolitiek die rekening houdt met Afrikaanse belangen is noodzakelijk en tenslotte ook in het belang  van Europa zelf.

 

15:59 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: somalie, piraterij |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.