13-04-09

Europa pluimt Afrika: Europese kippen overspoelen Afrika.

Indringende reportage van de Zdf/Arte over de invasie in Afrika van massa's goedkoop kippenvlees uit Europa die de eigen Afrikaanse kippenkweek uit de markt heeft geprijsd, de Ghanese kip kost dubbel zoveel. Dat heeft een nefaste invloed op de lokale tewerkstelling: de families geraken hun 'lokale' kip niet meer kwijt.... De Europese wetgeving moet een morele code hanteren die zulke toestanden onmogelijk maakt.

 deel1:


DOCUMENTAIRE INVASION POULET D EUROPE EN AFRIQUE
envoyé par DOCUMENTAIREROOTS

 deel 2:

Inleiding op deze film (daaronder Ned. vertaling van de website): http://www.arte.tv/de/woche/244,broadcastingNum=1009500,d...

De vaststelling dat cholesterol en obesitas een risico voor de gezondheid zijn maakt vetarme diëten populair. In plaats van vette halve kippetjes wou men magere kipfilet op het bord. Dit brengt de fabrikant geld op. De rest van de vogel lijkt de huidige Europese consument vaak inferieur. Dat gaf problemen bij de kippenbaronnen: Waarheen bij de snel groeiende borstkasverkoop met de schenkel, de rug, benen en ingewanden, met de gigantische stapel kip, die zich slechts in beperkte mate naar Rusland, het Midden-Oosten of elders laat verschepen? Zo begon de grote uittocht van losse stukken kip, die in Togo en Senegal, Angola, Liberia en Ghana, de lokale industrie doet instorten.

Lokale markten worden vernietigd, mensen worden ziek van dit inferieur vlees, want in Afrika is er geen voedselkontrole noch koelkastcontrole. Het voorbeeld van Ghana en Togo maakt duidelijk welke gevolgen de uitvoer heeft naar de markten en de mensen in Afrika.
De documentaire geeft tegelijk een inzicht in een bedrijf waarin dagelijks honderdduizenden kippen bek te klauw verwerkt. Der Druck auf die Hühnerzüchter wächst nicht nur in Afrika: Riesige Mengen von tiefgefrorenem Hühnerfleisch aus Brasilien werden billig nach Europa verschifft und vernichten selbst in den traditionellen Hühnerzuchtgegenden Frankreichs immer mehr Arbeitsplätze. De druk op de kipkweker groeit niet alleen in Afrika: grote hoeveelheden bevroren kip uit Brazilië worden goedkoop naar Europa verscheept en vernietigen zelfs de traditionele kippen fokkerijen in Frankrijk meer en meer.

08:30 Gepost door doeterniettoe in Economie | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kippenkweek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.