02-04-09

een nieuw tijdperk is mogelijk, de krant van volgend jaar....

We vestigden al de aandacht op de krant Die Zeit van 8 juli 2010, waarin attac een nieuwe ordening voorspiegelt, een ordening die er moest komen vermits de doorgedreven hebzucht van het hyper-individualisme tot de economische crisis heeft geleid waar we nu moeten uitkomen.

 

Attac's schets van de G2O van 2010 (uit die toekomstkrant) in een volgend logje, hier de vertaling van hun titelpagina:

Die neue Machbarkeit,, een toekomstvisie die toont dat het ook anders zou kunnen tenminste als de politieke wil bestaat. Vandaag 2 april beslist de G2O welke weg de wereld uit moet gaan. Volgend artikel geeft een mogelijk toekomstbeeld.

 

teaser

De nieuwe haalbaarheid

Opel-personeel neemt bedrijf handen, genationaliseerde banken: Een nieuw tijdperk begint.

Rosa Goldmann | Berlijn

Weet je nog vorig jaar? De banken waren nog in het bezit van de aandeelhouders, Afghanistan was militair gebied en de straten behoorden aan de grote auto's. De rijken waren nog rijk, de armen arm, en niemand geloofde ernstig dat het kon veranderen.

Zeker - een paar wereldverbeteraars wilde toen al alles veranderen. Een rechtvaardige samenleving zou mogelijk zijn, het einde van de vlaggenmast was nog niet bereikt, zo werd gezegd. Als iemand ooit daartegen reageerde, dan was het met spot of verontwaardiging: "onrealistisch, wens-je-wat-politiek, onbetaalbaar," was de unanieme mening van hoofdredacteuren, professoren en ministers. Maar rond de opinieleiders van toen is het sindsdien stil geworden. De afgelopen maanden werd hun wereld zo ondersteboven gehaald dat de ene of de andere er waarschijnlijk nog steeds duizelig van is.

Aanvankelijk was het nog onschuldig: de Commerzbank werd weliswaar genationaliseerd, maar het specifieke zakelijke beleid bepaalden nog steeds de oude bankiers. Maar dat veranderde snel als meer banken voordat het faillissement stonden, de oude elite werd vervangen en tot een uitgebreide socialisatie werd besloten. Alle garanties dat de banken een uitzonderlijk geval waren, hielpen niet toen ook de productie-economie in een diepere crisis gleed. General Motors ging failliet en Opel dreigde hetzelfde lot. Maar in plaats van een afwikkeling te laten gebeuren namen de werknemers in Rüsselsheim het bedrijf over en organiseerden zich met overbruggingskredieten van de overheid. Maar het werd nog beter: Samen met de vakbonden en milieugroepen werd een geheel nieuw zakelijk concept ontwikkeld. Vorige week liepen de eerste milieuvriendelijke railbus bij Opel van de band.

Zeker - zonder druk van de straat, zou het misschien niet eens bij Opel zo snel zijn gegaan. Honderdduizenden stroomden afgelopen mei door de steden en dwongen de nieuwe regering tot ongewone maatregelen: Openbare investeringen in het vervoer, duurzame energie, scholen en sociale systemen zijn enorm toegenomen, privatiseringen werden ongedaan gemaakt.

Gefinancierd werden eco-sociale uitgaven met behulp van een geheel nieuwe distributiebeleid: Speciale aanslagtarieven voor grote vermogens en een ingrijpende successierechten werden geïntroduceerd, het nieuwe belastingstelsel belaste zowel rijkdom als winstinkomens.

Na de "oorlog tegen terrorisme" door VS- president Barack Obama officieel gesloten, vergrootte de druk de militaire begroting in het voordeel van de sociale uitgaven massaal te verlagen. Eerste stappen in deze richting blijken in de onderhandelingen over een nieuw EU-verdrag.

De grootste economische crisis sinds de Grote Depressie heeft zich getoond als een enorme kans voor diepe wereldwijde veranderingen. De toekomst ligt weer open. 

17:44 Gepost door doeterniettoe in Maatschappij | Permalink | Commentaren (0) | Tags: crisis, attac |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.