01-04-09

500.000 hits…. Zin en onzin van het bloggen.

Een blog houden geeft je als enkeling 'technisch' mogelijkheden die je vroeger nooit had: je kan via je blog 'ogenblikkelijk' je stem laten horen, je stem in de wereld vastleggen. Je kan je (toch wat verspreidingsmogelijkheid betreft) globaler uitdrukken. Bloggen kan maatschappijveranderend werken: je kan anderen (al dan niet) overtuigen via argumentatie.


Als individu blijf je beperkt ook bij het bloggen o.a. door de keuze van de taal waarin je besluit te schrijven en ook door de impact van de verspreidingskanalen die je blogadres willen verspreiden.  Het gekke is dat dat, zelfs als men dat laatste opzettelijk niet uitbouwt zoals in casu hier, je binnen de vijf jaar een half miljoen hits kan opleveren….
Dat verbijstert uw dienaar hier. Tja en ja het is ook plezierig dat te zien: dat laat vermoeden dat sommigen iets aan deze blog hebben. Wel prettig dus, ook al ken ik niemand van jullie.


 Waarom bloggen? Er kunnen tientallen redenen zijn. Om op te vallen en zo bekend te raken?  Uit verveling? Om vriendschappen uit te bouwen?  Om (je?) gedachten te structureren en ze  te verspreiden?. Dat laatste gebeurt hier eigenlijk, wat doeterniettoe aanspreekt of intrigeert poogt ie via deze blog voor zichzelf en eventuele lezers te verhelderen. Uiteindelijk zijn gedachtengangen vaak niet zo verschillend van elkaar, alleen weet je het vaak niet.


Ook al schrijft doeterniettoe hier zelden over zichzelf, je leert hem sowieso kennen naargelang het aantal keren dat je hier aanbelandt. Alleen al door de keuze van de onderwerpen en de behandeling daarvan toont hij zich. Het is geenszins zijn bedoeling de lezer hier te manipuleren, wel is deze blog zijn poging tot doordenken, het komen tot standpunten. Dat is uiteindelijk noodzakelijk. Geen standpunt innemen is toestemmen met de bestaande situatie. En we leven niet in de beste der werelden.  Hier zit geen betaalde moderator van een televisiestation, die voor zijn brood werkt en dus noodgedwongen gemuilkorfd is. Hier zit iemand die het wil opnemen voor het voortbestaan van deze planeet ecologisch en sociaal: Er is geen andere keuze in dit scharnierogenblik in de geschiedenis. Zolang er uitbuiting is van andere groepen, zolang er geen eerlijkere verdeling van de rijkdommen is, zolang kan je geen vrede nemen met de bestaande rechtsorde.


Wij zijn individuen maar dan in de werkelijke betekenis van dat woord individu wil niet zeggen apart, los van de andere, mijn wil, mijn goesting. Dat is de betekenis die dit woord kreeg binnen een kapitalistische maatschappij die alleen de hoogste winst erkent en die vindt in het apart opdelen van consumptieobjecten. Eenieder zijn ijskast, tv, auto e.d.m., brengt de hoogste consumptie.   Al betekent individu nu wel officieel 'enkeling apart staand', de etymologische betekenis de oorspronkelijke betekenis van het woord is intussen meer dan zinvol ter herinnering: die komt van in-dividere ondeelbaar. Je bent de wereld. Wat er in de wereld gebeurt, gebeurt met je. Jij behoort volledig tot het geheel. Je bent de wereld (in het klein), niet afgescheiden daarvan. Jij bent de bewuste fase van de kosmos. Je ziet dat in jou gebeuren, in elk kind dat nu geboren wordt zie je het ook . Dat impliceert een enorme verantwoordelijkheid die we elk en ook allen samen moeten dragen. ‘Leef zoals je wil’ die reklameslogan van Delhaize is dus een pertinente consumptieve leugen. Een schijngeluk.  Je mag niet je aparte verlangens ad infinitum uitleven: harmonie met het geheel is geboden en ook het enige geluk dat niet bedreigd wordt.


Bloggen geeft de mogelijkheid tot communicatie, denken over, overleg. Er is nood aan een bevrijdende verbondenheid met alles wat leeft, communiceert  en zich poogt te verwerkelijken. Dat is geen naïeve slogan, dat is de enige kans om bewust deze eeuw te overleven en het net kan daarbij helpen. Het net maakt onderlinge positieve communicatie, het doorgeven van ideeën mogelijk, waarom die mogelijkheid niet ten volle gebruiken?

Op naar de volgende 500.000 hits….? Ga je mee?
 

17:01 Gepost door doeterniettoe in Web | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bloggen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.