06-03-09

Laten we ons niets wijsmaken: we zijn ten oorlog in Afghanistan...

 

West-Europese landen zoals Duitsland en België die niet deelnamen aan de Irak-oorlog ( iets waar een aantal landen achteraf spijt van hadden dat ze niet dezelfde keuze maakten) hadden iets goed te maken tegenover grote 'broer' de VS en laten nu hun loyaliteit tegenover de VS blijken door zich in de oorlog in Afghanistan te storten. Een oorlog waarin Barack Obama gelooft en die beter verkoopbaar is dan die van Irak omdat oorspronkelijk de Taliban wel de oorzaak was van 9/11, wat met Irak geenszins kon bewezen worden. Daar was olie de grote drijfveer. De olievelden zijn intussen weer binnen de invloedsfeer van Westerse multinationals, de VS kan zich dus uit Irak terugtrekken en kan verder in Afghanistan de vijand verslaan en zijn oorlogstuig kwijt.

 

Alleen de Taliban is niet meer die van 2001 en de strijdende partijen zouden misschien tot een vergelijk kunnen komen als het Westen niet gekozen had voor een van beide partijen. De zekerheidssituatie verslecht zienderogen. De heropbouw stokt. Het Afghaanse leger krijgt slechts langzaamaan vorm. De politie- totnutoe de corrupte zwakke plek van de overheid – wordt nu door Duitse politieagenten en Eupol op wetsgetrouwheid, rechtschapenheid en efficiëntie getraind maar ze betaalt een hoge bloedtol. Van de 3000 agenten die jaarlijks de opleiding doorlopen zijn er in 2007 zegge en schrijve 1400 man – bijna de helft dus, omgekomen. President Karsai is niet veel meer dan de burgemeester van Kaboel. De plaatselijke krijgsheren vechten in het Noorden zijn autoriteit aan, in het Zuiden zit de Taliban hem en de geallieërden op de nek. Door de open Pakistaanse flank- een 2400 km lange -niet te controleren- grens stromen voortdurend Djihadisten het geteisterde land binnen.

Valt deze oorlog ooit te winnen? Zo ja in welke tijdspanne? 5, 10, 15 jaar? En tegen welke prijs?

 

België engageert zich in deze oorlog die waarschijnlijk langer gaat duren nu het hele Westen zich verkocht heeft aan een partij binnen het conflict en beide partijen op die manier moeilijk tot een vergelijk kunnen komen. Vooral tot spijt van de plaatselijke bevolking die naar vrede snakt.

 Even ter herinnering de genuanceerde situatieschets  van Crembo:

Boeiend artikel hierover: Pflicht, Mut und sehr viel Frust von Theo Sommer

(Die Zeit 16 Oktober 2008 Nr 43 )

http://www.zeit.de/2008/43/Bundeswehr-in-Afghanistan

Zal België het even in Afghanistan gaan oplossen? Of zitten we gewoon daar omdat we zoete broodjes willen bakken binnen de NATO (lees VS). Herinner je nog hoe Brussel even rilde toen Bush dreigde de Nato uit Brussel weg te halen als we ons zo weinig solidair opstelden voor zijn Irak-avontuur en hoe Verhofstadt achteraf enkele hoge functies misliep.... het zal DeCrembo niet overkomen...

 

Maar wat wil de bevolking ter plaatse, roept zij om onze hulp? Nee ze wil gewoon gerust gelaten worden ...

 

09:00 Gepost door doeterniettoe in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: afghanistan |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.