05-03-09

Gaza en de beeldvorming

 

Het is zeer makkelijk Hamas als een louter terreurorganisatie af te doen en de Qassamraketten als een agressieve daad van een terreurorganisatie te bekijken maar besef Westerse lezer, dat dat de perceptie is die Israël de wereld wil meegeven: Israël als misbegrepen underdog die zich noodgedwongen moet verdedigen met muren, raketaanvallen (en zelfs met een kernarsenaal) tegen het moordlustige Hamas. Dat is een vertekening van de realiteit. Dat maakt Israëls houding aanvaardbaar als dat de realiteit zou zijn. Alleen is het een vertekening van feiten.

 

In het jongste nummer van Mo, het mondiale tijdschrift staat een boeiend interview met de arts en voormalig presidentskandidaat Mustafa Barghouti, een interview dat een heel wat genuanceerder beeld geeft.

Hier een aantal excerpten uit het interview:

 

Israël wil niet weten van Hamas omdat Hamas Israël niet erkent.

 

Mustafa Barghouti: Als Israël eerst een landkaart toont en de grenzen vastlegt, dan spreken we over erkenning. We weten tot op de dag van vandaag niet over welke grenzen Israël het heeft. Israël wil niet terug naar de grenzen van '67, wil Jeruzalem niet loslaten, wil de kolonies niet ontmantelen en wil de rechten van de vluchtelingen niet erkennnen. Israël wil erkenning zonder dat het bereidheid tnt m een einde te maken aan de bezetting. Israël heeft alleen de bevrijdingsrganisatie PLO erkend maar geen Palestijnse staat, en dat is vlgens mij een grote fout. Als Israël akkord gaat met de sloop van de muur en een onafhankelijke Palestijnse staat binnen de grenzen van '67, dan is alles mogelijk.Daar ben ik zeker van.

 

Barghouti over Hamas:

Hamas heeft het recht zich te verdedigen. Israël kan niet zeggen dat het het recht heeft om zich te verdedigen maar anderen niet. De oorzaak van het geweld is niet het verzet maar de bezetting.

 

Hoe staat u tegenover de komst van een buitenlandse macht tussen Israël en de Gazastrook?

 

Mustafa Barghouti: Het is de eerste keer in de geschiedenis dat zich twee fenomenen voordoen dat een bevolking en een autoriteit onder de bezetting gevraagd worden om de veiligheid van hun bezetter te garanderen, en dat de rest van de wereld wordt gevraagd om de bezetter te beschermen tegen de mensen die hij bezet. Dat is beschamend.

 

Mo publiceerde ook een zeer duidelijke verhelderende paper “Hoe zien wij Gaza? “ geschreven door Rudy Doom (van de RUG) met een journalistieke reflectie van Simone Korkus vanuit Israël. Een absolute must en gratis te downloaden op

http://www.mo.be/papers

Een tekst om uit te printen en door te geven!!!

 http://www.mo.be/fileadmin/pdf/MO-paperGaza_jan09.pdf

 

08:45 Gepost door doeterniettoe in Conflicten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gaza |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.